Cât mai ține vremea rea

ploaie vreme urâtă
Foto: _Alicja_ / pixabay.com

Meteorologii anunță că nu scăpăm de ploi, furtuni și vânt până duminică. Joi dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă informare meteo de vreme rea, dar și o avertizare de tip cod galben pentru sudul țării.

Informarea meteo este valabilă până duminică dimineață. În cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracater torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie și izolat grindină.

Cantitățile de apă vor depăși, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp și pe arii restrânse 35…40l/mp. Tot în această dimineață a fost emis un cod roșu de inundații pe mai multe cursuri de ape din Maramureș și Bistrița Năsăud.

Meteorologii au anunțat că se pot produce creşteri rapide de debite şi niveluri şi chiar depăşirea cotelor de pericol pe unele râuri. Ploile de miercuri seara au creat mari probleme în județul Bistrița Năsăud.

Apa a intrat în zeci de case, aluviunile au blocat drumurile şi căile ferate, iar zeci de persoane au fost evacuate. În judeţul Mureş, 180 de locuinţe, o şcoală şi două porţiuni de drumuri naţionale au fost afectate de ploile torenţiale.

Potrivit Radio România Actualități, cea mai gravă situaţie s-a înregistrată la Brâncoveneşti, unde au fost afectate 80 de curţi. La Petelea s-a intervenit pentru evacuarea apei din şcoală şi patru beciuri.

Case şi beciuri afectate au mai fost în Iara de Mureş, Nadăşa, Hodoşa, unde şase familii s-au autoevacuat şi au plecat la rude. În localitatea Sâmbriaş au fost afectate aproximativ 60 de curţi, iar în localitatea Dumbrava s-a intervenit pentru evacuarea apei din 13 beciuri.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.