Cât la % din teritoriul Ucrainei este sub controlul rușilor

Volodymyr Zelensky

Volodymyr Zelensky

Într-un discurs în care li s-a adresat deputaților din Parlamentul Luxemburgului, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a spus că 20% din teritoriul țării sale se află sub controlul rușilor.

„Mâine (vineri, 3 iunie – n.r.) este cea de-a 100 zi de război. Când spunem lucrul acesta este doar pentru a separa retoric războiul de acum de cel pe care Rusia l-a pornit în 2014. Atunci, cu 8 ani în urmă, armata rusă a invadat și ocupat pentru prima dată părți din teritoriul nostru: Peninsula Crimeea și o treime din Donbas, inclusiv cele mai mari orașe Donețk și Lugansk. Luptele din Donbas au ținut 8 ani”, a spus Zelenski.

„Din 2014 până pe 24 februarie anul acesta Ucraina a pierdut peste 14.000 de oameni, care au fost uciși. Peste 1,5 milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele. În urma invaziei de atunci, armata rusă controla o suprafață de 43.000 de km² din teritoriul ucrainean. Această zonă este comparabilă, de exemplu, cu suprafața Olandei”, a continuat președintele Ucrainei.

Zelenski a vorbit apoi despre actualul conflict: „Trupele ruse au intrat în 3.620 de așezări din Ucraina. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate. Alte 2.603 vor fi eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru se află sub controlul ocupanților: aproape 125.000 de km². Este o suprafață mult mai mare decât cea a țărilor Benelux.”


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version