Cât la % din teritoriul Ucrainei este sub controlul rușilor

Volodymyr Zelensky
Volodymyr Zelensky

Într-un discurs în care li s-a adresat deputaților din Parlamentul Luxemburgului, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a spus că 20% din teritoriul țării sale se află sub controlul rușilor.

„Mâine (vineri, 3 iunie – n.r.) este cea de-a 100 zi de război. Când spunem lucrul acesta este doar pentru a separa retoric războiul de acum de cel pe care Rusia l-a pornit în 2014. Atunci, cu 8 ani în urmă, armata rusă a invadat și ocupat pentru prima dată părți din teritoriul nostru: Peninsula Crimeea și o treime din Donbas, inclusiv cele mai mari orașe Donețk și Lugansk. Luptele din Donbas au ținut 8 ani”, a spus Zelenski.

„Din 2014 până pe 24 februarie anul acesta Ucraina a pierdut peste 14.000 de oameni, care au fost uciși. Peste 1,5 milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele. În urma invaziei de atunci, armata rusă controla o suprafață de 43.000 de km² din teritoriul ucrainean. Această zonă este comparabilă, de exemplu, cu suprafața Olandei”, a continuat președintele Ucrainei.

Zelenski a vorbit apoi despre actualul conflict: „Trupele ruse au intrat în 3.620 de așezări din Ucraina. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate. Alte 2.603 vor fi eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru se află sub controlul ocupanților: aproape 125.000 de km². Este o suprafață mult mai mare decât cea a țărilor Benelux.”

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.