Cât e pensia medie lunară în România și cine încasează cei mai mulți bani

FOTO: takazart/Pixabay.com
FOTO: takazart/Pixabay.com

Numărul mediu de pensionari a fost de 5,22 milioane în primul trimestru din acest an, cu 6000 mai puțin decât în trimestrul precedent, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică.

Potrivit datelor comunicate, pensia medie lunară a fost de 1122 lei, mai mică cu 0,9% faţă de trimestrul precedent, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat (pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare, fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi salariul mediu net a fost de 51,3% (comparativ cu 52,5% în trimestrul precedent).

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariaţi în Municipiul Bucureşti, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 15 la 10 în Giurgiu ṣi Vaslui ṣi 14 la 10 în Botoṣani, Călăraṣi, Dâmboviṭa ṣi Neamṭ.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 503 de lei (860 lei în judeţul Botoṣani, 864 lei Giurgiu, 885 lei Vrancea faţă de 1363 lei în Municipiul Bucureşti, 1356 lei Hunedoara ṣi 1279 lei în judeṭul Braṣov).

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,8% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (76,5%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial ­­- au reprezentat 2,1%.

Cea mai mare pensie din România plătită de Casa Națională de Pensii în aprilie 2018 depășește 56.800 de lei brut, adică peste 12.000 de euro.

După impozite, pensionarul ia în mână, în fiecare lună, 53.200 de lei, adica cam cât ar costa două Dacia Logan. Pensionarul este un fost magistrat și dacă ar fi primit pensia în funcție de contribuția sa la bugetul asigurărilor sociale ar fi avut la bătrânețe un venit de doar 3.600 de lei brut pe lună.

Legea spune că judecătorii și procurorii cu cel puțin 25 de ani vechime în magistratură beneficiază, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

FOTO: takazart/Pixabay.com