Cât de vechi sunt mașinile care circulă în România

FOTO: nile/Pixabay.com
FOTO: nile/Pixabay.com

Pe străzile din România circulă 6,4 milioane de mașini, potrivit datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), citate de Hotnews.ro. Peste 3 milioane au o vechime de peste 15 ani, iar după eliminarea timbrului de mediu, în doi ani, ponderea mașinilor mai vechi de zece ani a crescut de la 71% la 79%. De asemenea, în aceeași perioadă numărul de autoturisme a crescut cu aproximativ 1 milion.

În România circulă acum 24.000 de mașini hibride și electric, un număr dublu față de 2016. Potrivit acelorași date, 3,6% dintre mașini au până în 2 ani, 4,7% – între 3 și 5 ani, 12,3% – între 6 și 10 ani, 32,2% – între 11 și 15 ani, 25,8% – între 16 și 20 de ani, iar 21,4% au peste 20 de ani.

Cele mai răspândite mărci din România sunt Dacia (1,3 milioane de mașini), Volkswagen (1,1 milioane), Opel (aproape 720.000), Ford (peste 488.000), Renault (aproape 346.000), Skoda (peste 315.000), Audi (peste 292.000) și BMW (aproape 277.000).

Guvernul lucrează de mai bine de un an la o taxă prin care urmărește să reducă numărul de mașini poluante. Cei care au mașini vechi, cu motoare mari și poluante, vor plăti cele mai mari impozite. Deocamdată nu există o formă finală a acestei taxe.

De exemplu, specialiștii care lucrează la acest proiect trebuie să stabilească modalitatea prin care se va plăti. O variantă ar fi ca taxa să se achite periodic la ITP, iar alta să intre în impozitul pentru mijloacele de transport.

Taxa ar fi trebuit să fie aplicată de la începutul lui 2018, însă reprezentanții Ministerului Mediului au declarat că au vrut să analizeze foarte bine modul de aplicare pentru a nu mai încălca regulile UE, cum s-a întâmplat în cazul fostei taxe auto.

„Eu mi-am pus termen şi ştiţi că, atunci când îmi pun termen, mi-am luat angajamentul, o şi fac, ca undeva, până la sfârşitul anului, să găsim forma finală ca la începutul anului viitor să ştim exact ceea ce avem de făcut, cum gândim proiectele de mediu.

Să intre în vigoare de la 1 ianuarie, sau poate că perioadă de tranziţie 31 martie, ca lumea să se acomodeze pentru că aşa este normal”, afirma ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anul trecut.

FOTOnile/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.