Cât de pregătită e România pentru apariția infecțiilor cu noul coronavirus: „Există 150 de kituri de testare”

FOTO: Bokskapet/Pixabay.com
FOTO: Bokskapet/Pixabay.com

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, spune că noul coronavirus se trasmite foarte ușor, pe calea aerului și că e foarte important spălatul. Într-o intervenție la Digi 24, cât de pregătite sunt autoritățile, Cercel a spus că la acest moment există kituri de testare pentru 150 de pacienți, însă nu sunt măști și nici costume de protecție, care trebuie importate.

Medicul Streinu-Cercel a spus că este greu de anticipat dacă e o chestiune de zile până când să apară și în România primul caz de coronavirus, însă cert este că la această oră nu este nicio persoană infectată. „În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare”, a spus medicul.

Acesta a dat și câteva sfaturi: „Dacă o persoană purtătoare strănută în mână și pune mâna pe o suprafață nu face decât să lase virusul pe masă. Vine altă persoană care pune mâna în acel loc, apoi duce mâna la nas sau la gură și se poate contamina”. De asemenea, a spus că trebuie să ne spălăm des cu apă și săpun și să evităm să mai ducem mâna la față: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”.

În cele cinci spitale din țară desemnate să managerieze situații de infectare cu coronavirus există 150 de teste.

„Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste, deci 150 de pacienți pot fi verificați. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”, a mai spus medicul Adrian Streinu Cercel.