Cât de periculos este să mângâi o pisică

Pentru a evita să vă îmbolnăviți, asigurați-vă că pisica dumneavoastră nu are pureci. Foto: Călin Cătălin
Pentru a evita să vă îmbolnăviți, asigurați-vă că pisica dumneavoastră nu are pureci. Foto: Călin Cătălin

Un studiu a descoperit că stăpânii de feline se expun unor infecții care le pot pune în pericol viața.

Cunoscută sub numele de ”boala mângâierii pisicii”, afecțiunea poate provoca febră intensă, pustule și chiar moartea, dacă se dezvoltă complicații, scrie The Independent.

Boala este provocată de o bacterie transmisă pisicilor de pureci, iar oamenii riscă să se îmbolnăvească dacă mângâie, sărută sau sunt zgâriați și mușcați de pisici.

Un studiu extins, realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite arată că pisoii și pisicile fără stăpân sunt buni purtători ai acestei bacterii.

”Scopul și impactul acestei boli sunt mai mari decât credeam. Este, însă, o boală care poate fi prevenită”, spune dr. Christina Nelson.

Medicii îi sfătuiesc pe stăpânii de pisici să se spele pe mâini după ce și-au mângâiat animalul, dar și să evite contactul între pisica lor și cele fără stăpân.

Studiul a fost realizat pe o perioadă de opt ani și a luat în calcul 13.000 de cazuri ale aceste boli. Această boală afectează 4,5 persoane la fiecare 100.000 de oameni.

Un număr foarte mic de cazuri a dus la moartea persoanei infectate, în special după ce bolnavii au ezitat să ceară sfatul medicului.

Cei mai expuși par să fie copiii, rata de incidență a bolii în grupa de vârstă între 5 și 9 ani fiind cea mai mare.

14 fotografii uimitoare cu pisici care seamănă izbitor cu puii lor