Cât de mare succes au avut casele vândute cu 1 euro în Italia

FOTO: Pixaline/Pixabay.com
FOTO: Pixaline/Pixabay.com

Multe orașe din Italia care se confruntă cu problema depopulării au lansate campanii prin care vând case la prețuri simobolice. Una dintre localitățile care s-au bucurat de succes este Sambuca di Sicilia. Aici, 16 locuințe au fost vândute cu 1 euro. Mulți străini s-au arătat interesați de această localitate din inima Siciliei.

Numele este similar cu al unui faimos lichior italian cu aromă de anason și flori de soc. În apropiere sunt și atracții turistice, precum ruinele palatului lui Al Zabut.

După doi ani de la lansarea programului, autoritățile locale încă primesc cerere de la străini interesați să cumpere una dintre casele scoase la vânzare la prețuri avantajoase.

Proprietățile alese, toate situate în vechiul cartier „saracen” din centrul istoric al Sambuca, au fost abandonate după ce un cutremur catastrofal a zguduit Valea Belice a Siciliei în 1968 și a devastat zona.

În vara anului trecut, autoritățile din Cinquefrondi, o așezare rustică din Italia, au început să-și promoveze proiectul prin care vor să vândă mai multe case părăsite la prețul de 1 euro și astfel să repopuleze zona. Cei mai mulți tineri au plecat să lucreze în marile orașe din apropiere. Primarul Michele Conia i-a dat și un nume proiectului – „Operațiunea Beauty”.

„Să găsim noi proprietari pentru casele abandonate și degradate, care să le renoveze, este o parte din Operațiunea Beauty”, declara primarul Conia, în vara anului trecut, pentru CNN.

De Cinquefrondi se leagă și povești nu tocmai plăcute. Se spune că, în urmă cu mulți ani, aici era cetatea mafiei din Calabria, Ndrangheta.

Primarul spune că acele vremuri au apus demult. „Ne aflăm între dealuri care ne oferă un aer răcoritor și în apropierea mării calde. Un râu curat curge în apropiere, iar plajele se află la doar 15 minute de mers cu mașina. Un întreg cartier al orașului este abandonat, casele sunt goale. De asemenea, au nevoie de consolidare, pentru că sunt instabile și nesigure”, a mai completat primarul Conia.

Autoritățile din Cinquefrondi cer 1 euro pe casă și un tip de poliță de asigurare de aproximativ 250 de euro pe an. Taxa va fi eliminată în momentul în care noul proprietar va termina lucrările de consilidare și renovare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.