Cât de important este nivelul umidității aerului din casă

Foto: Shutterstock

Umiditatea aerului se încadrează în general în rândul subiectelor cunoscute, dar destul de puțin dezbătute. Majoritatea oamenilor știu că există anumite limite recomandate, însă de cele mai multe ori informațiile ulterioare sunt ignorate. Cât de important este de fapt nivelul umidității aerului din casă și efecte poate avea asupra organismului?

Umiditatea este unul dintre factorii ce determină calitatea aerului pe care îl respirăm. Nivelul umidității din aer este foarte important pentru starea de bine a organismului și nu numai. Dacă limitele sunt depășite, pe lângă faptul că pot apărea nenumărate probleme de sănătate, obiectele și pereții casei vor avea de asemenea de suferit. Pentru un ambient cât mai sănătos, specialiștii recomandă un nivel de umiditate de 45%, dar valorile pot fi cuprinse între 35% și 60%. Instrumentul care permite măsurarea acestuia este higrometrul, dar dacă nu ai unul la îndemână, câteva trucuri simple îți pot fi de folos.

Umiditatea scăzută

Un mod simplu prin care îți poți da seama că umiditatea din aer este foarte scăzută e să faci următorul test: pune 3 cuburi de gheață într-un pahar și așteaptă 3 minute, timp în care pe pahar trebuie să se formeze condens. Dacă nu apare condensul, vei ști că aerul este prea uscat.

În cazul în care ai identificat această problemă, este foarte important să o remediezi. Cu atât mai mult dacă în familia ta se află și copii mici, al căror sistem imunitar nu este încă suficient de puternic. Camera lor trebuie să fie un mediu sigur. O soluție simplă și la îndemână este folosirea unui umidificator de camera pentru bebe. Acesta va măsura constant umiditatea din încăpere și o va ajusta atunci când este nevoie. Aparatele funcționează practic prin pulverizarea de vapori de apă în atmosferă, cu ajutorului unui sistem de ventilație și pot fi folosite în mai multe încăperi, dacă este nevoie.

Este important să știi că aerul preponderent uscat poate avea următoarele efecte negative asupra sănătății: nas uscat (formarea crustelor și apariția iritațiilor), mucozități excesive, senzație de gât uscat, piele uscată, imunitate scăzută, ochi uscați sau iritați, agravarea simptomelor prezente în cazul unor afecțiuni respiratorii precum astmul, bronșita sau alergiile.

Nici locuința ta nu se va simți prea bine, printre efectele aerului prea uscat numărându-se: apariția fisurilor pe obiectele din lemn, vopsea sau izolație, depunerea foarte rapidă a prafului, ofilirea plantelor.

Un nivel prea mare de umiditate

Un nivel prea mare de umiditate va avea de asemenea efecte neplăcute. Această situație este frecvent întâlnită în timpul iernii, când geamurile sunt păstrate permanent închise iar ventilația și circulația aerului sunt reduse. Însă nivelul de umiditate crește și din cauza producerii de abur în urma unor activități zilnice obișnuite precum dușul, gătitul sau călcatul. Câțiva indicatori sunt condensul de pe geamuri, apariția igrasiei sau a mucegaiului, pete de apă pe perete dar și transpiratul abundent.

Dacă te confrunți cu această problemă, este foarte important să aerisești locuința frecvent, în special baia și bucătăria, unde se formează cei mai mulți aburi. Poți de asemenea opta pentru folosirea unui dezumidificator sau alternativa naturală a acestuia, plantele de apartament. Printre cele mai recomandate, care absorb umiditatea, se numără: Tillandsia, iedera, feriga, trestiade apartament sau crinul păcii (Spathiphyllum wallissi).

Acarieniii, alergenii, gândacii sau mucegaiul iubesc umiditatea crescută. Prin urmare, un mediu umed poate crea probleme de sănătate precum: crize de astm sau rinită, dureri de cap frecvente, apariția alergiilor, oboseală, eczeme, lipsă de concentrare.

Umiditatea crescută afectează totodată zidurile casei, zugrăveala, vopseaua și aparatele electrocasnicele.

Nivelul umidității este un aspect important pentru sănătatea și starea de bine a ta și a familiei tale. Verifică periodic ca limitele să nu fie depășite, creează un ambient cât mai sigur din acest punct de vedere și vei preveni o mulțime de neplăceri pe termen lung.  

Sursa foto: Shutterstock

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.