Cât de grav va fi valul 4 în România? Beatrice Mahler: „Nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște”

beatrice mahler
Beatrice Mahler. Foto: Captură Digi 24

Epidemiologul Octavian Jurma spune că valul 4 al pandemiei de coronavirus în România „nu va fi atât despre numărul de cazuri noi, cât despre numărul de internări și decese”. Acesta e de părere că la 3 săptămâni de la debutul valului 4 țara noastră „stă foarte prost”.

Octavian Jurma consideră că este momentul ca din această săptămână „să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare). La aceste masuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale, având în vedere ca tulpina Delta este atat de infecțioasă încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile.”

Epidemiologul explică și de ce valul 4 va fi în primul rând despre numărul de internări și decese.

„În valul 4-Delta, Marea Britanie a avut un număr similar de cazuri ca în valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai puține decese. Indonezia pe de altă parte a avut în valul 4 (Delta) de 4 ori mai multe cazuri ca în valul 3 (Beta) și de 4 ori mai multe decese. Diferența dintre cele două țări? Marea Britanie are 65% din populație vaccinată, Indonezia doar 15%”, spune Octavian Jurma.

Cel mai fericit scenariu pentru România ar fi să avem în valul 4 (Delta) la fel de multe cazuri ca în valul 3 (Alpha), cu un vârf in jurul a 5.000 de cazuri noi pe zi în luna octombrie, dar de zeci de ori mai puține internări și decese, potrivit lui Octavian Jurma.

Beatrice Mahler: Situația pandemiei de acum 100 de ani nu este comparabilă

Managerul Institutului „Marius Nasta” din București, doctorul Beatrice Mahler, atrage atenția că teoria imunității de grup care a funcționat în pandemia de gripă spaniolă din 1918 nu mai pare a fi aplicabilă acum.

„Acea liniște pe care ne-am creat-o uitându-ne la pandemia de acum 100 de ani, în care imunitatea de masă, cea în care știam că 70 la sută din persoane – fie că trec prin boală, fie că sunt vaccinate – este liniștitoare, în acest moment nu cred că este o variantă care să ne aducă liniște, pentru că nu vorbim de un virus gripal, ci vorbim de un virus care are o structură care își modifică caracteristicile, care are în acest moment nu doar capacitatea de a infecta mai ușor alte persoane, dar are și capacitatea de a-și masca receptorii, de a face un joc în interiorul organismului nostru atunci când intră, astfel încât să nu fie recunoscut de anticorpii pe care organismul i-a format, indiferent dacă am trecut prin boală sau am fost vaccinați.

Prin urmare, lucrurile sunt puțin mai serioase dacă vorbim din punct de vedere al perspectivei medicale și al provocărilor pe care le aduce acest virus în acest moment pentru om”, a explicat dr. Beatrice Mahler, duminică seara, la Digi24.

Cât de transmisibilă e varianta Delta

O persoană infectată cu varianta Delta a coronavirusului poate infecta alte 5 până la 8 persoane. Coaliția România Sănătoasă a realizat o comparație între tulpina indiană și tulpinile mai vechi ale SARS-CoV2, dar și între tulpina indiană Delta și alte virusuri, din punctul de vedere al contagiozității.

O persoană infectată cu varianta originală SARS-CoV2, din Wuhan, putea transmite infecția, în medie, către alte 2,4 – 2,6 persoane.

O persoană infectată cu tulpina responsabilă pentru primul val al pandemiei din Europa putea transmite infecția către alte 3 persoane.

O persoană infectată cu tulpina britanică Alpha, care a fost dominantă în timpul valului 3 al pandemiei, din această primăvară, poate infecta alte 4-5 persoane.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.