Dacă ai o casă sau o pensiune în mediul rural ori într-o zonă în care nu e acces la un sistem de canalizare, cel mai probabil vei avea nevoie de o soluție alternativă cum ar fi instalarea unei fose septice. Fosa septică este un rezervor subteran și reprezintă o soluție eficientă în astfel de situații.
Dacă soluția aleasă va fi instalarea unei foste septice, vă sfătuim să vă documentați temeinic înainte pentru alegerea celei mai potrivite fose. Câteva sfaturi utile găsiți și în articolul de față.
După ce te-ai hotărât asupra tipului de fosă pe care să o folosești, trebuie să stabilești zona de montare. Pentru asta trebuie să ai în vedere câteva detalii importante: fosa trebuie montată într un loc în care vidanjarea și întreținerea să se poată face cu multă ușurință iar traficul peste rezervor să nu depășească niciodată 12,5 tone.
Alt detaliu important este faptul că locul în care amplasezi fosa trebuie să fie la un nivel mai jos astfel încât țevile de canalizare să aibă o cădere către fosă prin care să se asigure curgerea și implicit funcționarea facilă a sistemului. Mai exact, fosa trebuie montată la cel puțin 5 m de locuință într-o zonă înclinată.
O altă recomandare a specialiștilor este ca distanța dintre locul unde instalezi fosa septică și locuința vecinilor ori un lac, râu sau puț să fie de cel puțin 10 m. Nu uita și faptul că locul trebuie să fie unul mai jos față de locuință însă care să permită totuși accesul serviciilor de vidanjare.
O altă problemă de luat în calcul este faptul că trebuie să te asiguri că pânza freatică se află la o adâncime mai mare de 2,5 m de locul în care vei monta sistemul.
Nu în ultimul rând, pentru buna funcționare a întregului sistem e nevoie de coordonate precise care stabilesc exact punctele de colectare a apelor reziduale, traseul conductelor de evacuare, posibilitatea includerii serviciilor de vidanjare și a sistemelor de reutilizare a apelor menajere.
Ce probleme pot apărea și cum se întreține corect o fosă septică
După montare, fosa septică trebuie întreținută și există câteva probleme care pot apărea dar pot fi evitate din timp.
Problemele cauzate de tipul solului – e indicat să nu instalezi o fosă pe un sol argilos care reține apa. O altă problemă ce mai poate fi întâmpinată este înfundarea drenajului. Pentru a evita această problemă se recomandă instalarea unui filtru la ieșirea din fosa septică prin care să se blocheze particulele mici și solidele ușoare înainte de a ajunge în țevile de drenaj.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: