Merită să renunţi la gaze? Cât costă şi cât consumă o centrală pe peleţi

FOTO: Lernestorod/Pixabay.com
FOTO: Lernestorod/Pixabay.com

O centrală pe peleţi pentru o casă de 150-200 de mp, cu o înălţime a camerei de până la 2,7 metri, are preţuri cuprinse între 2.500 şi 7.000 de euro.

O să vă prezentăm pe scurt o centrală scumpă şi foarte bună (ecoHornet), una cu preţ mediu şi rezultate bune (Anselmo Cola) şi una ieftină şi cu performanţe acceptabile (Ferroli).

Ce sunt peleţii

Pentru cei cărora domeniul nu le este familiar, vom începe cu definiţia peleţilor din lemn. Aceştia sunt produşi în general din rumeguş şi deşeuri lemnoase, tocate pentru a avea o granulaţie fina, apoi deshidratate pentru a asigura o umiditate scăzută apoi supuse la presiuni înalte. Ca material liant se utilizează doar substanţa proprie a lemnului numită lignin, care după răcirea granulatului acţionează asemenea unui adeziv natural la formarea micilor peleţi. Peleţii obţinuţi sunt de vreo 2-3 ori mai mici decât un dop de sticlă de vin.

În continuare, vom prezenta cele trei centrale, cu menţiunea că acestea nu sunt singurele mărci de pe piaţa internă, dar sunt printre cele mai populare în România.

CALITATEA
Centrala românească EcoHornet – prea scumpă, prea bună

Începem cu centrala românească EcoHornet, pe care am avut ocazia să o vedem în funcţiune cu ocazia târgului Indagra, desfăşurat între 19 şi 23 octombrie la Bucureşti. Vom vorbi acum de centrala de 20 Kw, cea mai mică dintre cele produse de producătorul român. Preţul este unul ridicat: circa 7.500 de euro, cu TVA inclusă.

Însă centrala are performanţe foarte bune. În primul rând, vom discuta puţin de consumul anual. Să zicem că folosim centrala 6 luni pentru căldură şi apă caldă menajeră şi 6 luni doar pentru apă caldă menajeră. În aceste condiţii, cu 4-5 tone de peleţi trecem anul (în funcţie de calitatea izolaţiei termice a casei), având mereu în locuinţă o temperatură de minimum 23-24 de grade.

Preţul unei tone de peleţi este de aproximativ 100 de euro. Se găsesc peleţi şi la 80 de euro tona, dar şi la 150 de euro. La EcoHornet, marele avantaj este că poţi alimenta centrala o dată la o săptămână sau chiar mai rar, iar costurile de întreţinere sunt zero. Dintre clienţii centralei, niciunul nu a reclamat probleme ale sistemului, însă, repetăm, mulţi s-au plâns de preţ. Am uitat să menţionăm că centrala consumă curent astfel: 300 kilowati la aprindere şi 100 de kilowati în timpul funcţionării.

Resturile rezultate în urma arderii peleţilor (cenuşa) este depozitată într-un cenuşar pe care îl veţi curăţa de două ori pe lună. În plus, puteţi achiziţiona un sistem GSM care permite controlarea centralei de la distanţă (util dacă aveţi o casă de vacanţă şi „comandaţi” să fie cald atunci când sosiţi în vizită).

Concluzionăm şi vedem care sunt costurile pe un an. 5 tone de peleţi fac 500 de euro, adăugăm maximum 100 de euro consumul de energie electrică şi obţinem 600 de euro pe an. Destul de puţin, dar trebuie să ne amintim de uriaşa investiţie iniţială: peste 30.000 de lei.

RAPORTUL
Anselmo Cola – raport bun calitate-preţ

Anselmo Cola sunt centralele italiene cu aşa-numita „căldură sănătoasă”, tehnologie destinată evitării producerii de fluxuri de aer care împrăştie praf şi microbi în locuinţă. Ca şi EcoHornet, Anselmo Cola este foarte silenţioasă, putând fi instalată în locuinţă.

Ca şi la EcoHornet, centrala consumă circa 300 kilowati la pornire şi 100 în timpul funcţionării. Tehnic şi funcţional, centrala este un pic sub EcoHornet. Însă preţul este şi el mult inferior: un pic peste 4.000 de euro.

PREŢUL
Ferroli – ieftin şi rezultate satisfăcătoare

Ferroli are numeroase centrale cu peleţi, însă vom vorbi de cea de 35 de kilowati. Este o centrală la un preţ scăzut, circa 2.500 de euro, însă un pic cam zgomotoasă. Randamentul de ardere este ridicat, consumul anual este asemănător cu al centralelor de mai sus, însă problema este că va trebui să izolaţi fonic camera în care o montaţi sau chiar să construiţi o anexă în afara casei pentru a o monta.

Clienţii spun că centrala trebuie curăţată destul de des, operaţiune mult mai deranjantă decât în cazul EcoHornet şi Anselmo Cola. Centrala poate fi modificată pentru a funcţiona pe lemne, la nevoie (atunci când aţi epuizat stocul de peleţi, de pildă).

Cum îţi produci singur peleţii

Peleţii nu obţinuţi de regulă din lemn, însă nu este o condiţie obligatorie. Dintr-un hectar de păsune poţi obţine aproximativ 4-5 tone de peleţi, altfel spus necesarul pentru un an al locuinţei tale. De asemenea, poţi obţine peleţi din bălegarul combinat cu aşternutul animalelor, din carton, din salcie, viţă de vie sau chiar crengi ale copacilor. Trebuie doar să îţi cumperi o presă, cele chinezeşti costă aproximativ 1000-1500 de euro. 

FOTO: Lernestorod/Pixabay.com