Cât costă o noapte de cazare pe litoralul românesc în perioada următoare

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Federația Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT) anunță că s-au făcut în jur de 10.000 de rezervări pe litoralul românesc de turiști care vor să petreacă prima săptămână din iunie la mare.

„Romanii iau deja cu asalt agenţiile de turism, pentru rezervări către Litoral, staţiuni montane şi balneare, către Delta Dunării, Transilvania, Maramureş, Muntenia sau Banat – acasă, în România.
Litoralul este deja, la fel ca şi în fiecare an, „destinaţia vedetă” (cca 10.000 rezervări pentru prima săptămână de după 1 iunie!), iar recomandările şi studiile promovate de reputaţi medici şi cercetători, conform cărora apa sărată a mării distruge virusul, transformă vacanţa la mare, anul acesta, în terapie şi medicament”, au declarat reprezentanții FAPT.
Potrivit acesteia, tarifele pentru luna iunie sunt estimate la 180 lei/cameră cu mic dejun/noapte la Eforie, la 200 lei/cameră cu mic dejun/noapte la un hotel de 3 stele la Mamaia, la 200 – 300 lei/apartament de vacanţă/noapte în Mamaia. La acelaşi tarif de 200 lei/cameră cu mic dejun/noapte turiştii se pot caza la un hotel de 4 stele în sudul litoralului, de exemplu în staţiunile Venus sau Olimp.
Potrivit regulilor care intră în vigoare de la 1 iunie, accesul pe plajele concesionate se va face cu rezervare telefonică sau online, iar numărul de persoane este limitat, având în vedere că șezlongurile trebuie așezate cu păstrarea distanței de 2 metri între ele.
Cum se face accesul pe plajele turistice de la 1 iunie: 
  • între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri (stânga/dreapta, față/spate), dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.
    păstrarea unei distanțe de doi metri atât între turiștii care nu fac parte din aceeași familie, cât și de către personalul angajat.
  • administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.
  • accesul la plajă se va face după o rezervare, telefonică sau online.
  • clienţii vor fi serviţi la locurile lor de pe plajă şi se recomandă servirea de produse ambalate individual.
  • angajaţii operatorului economic trebuie să poarte măşti de protecţie.
  • zonele de lucru de pe plajă (scaunele sau turnurile salvamarilor) trebuie reamenajate, astfel încât aceştia să poată păstra distanţa de minim 1,5 metri între ei.
  • echipamentele de pe plajă (şezlonguri) vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, înainte de a fi folosite de alţi clienţi.
  • trebuie asigurate substanţe dezinfectante pentru clienţi pe plajă şi la grupurile sanitare.
  • sunt interzise sporturile şi activităţile de agrement pe plaje în alte locuri decât cele amenajate, iar acolo se desfăşoară cu limitarea numărului de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.
  • În cazul plajelor neconcesionate, autorităţile locale sunt responsabile pentru măsurile de evitare a aglomeraţiei.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.