Cât costă o mașină de topit zăpada făcută în România

FOTO: Adevarul.ro
FOTO: Adevarul.ro

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că 12 utilaje pentru topit zăpada vor acționa în premieră în București.

„Municipalitatea a achiziționat utilaje pentru topit zăpada, astfel încât operațiunile de deszăpezire să se desfășoare mult mai operativ. Din cele 20 de mașini pe care am anunțat că le vom achiziționa avem deja 12, iar pentru restul procedura este în derulare”, a declarat primarul Capitalei.

Firea a mai spus că va fi topită zăpada strânsă cu ajutorul plugurilor în zonele aglomerate, astfel încât să nu mai fie necesare utilaje de transport de mare capacitate, care să blocheze traficul rutier.

„Până în prezent s-au montat trei astfel de instalații în Piața Constituției și una în Piața Victoriei, iar restul vor fi amplasate zilele următoare în zone unde există platforme betonate de depozitare a zăpezii, cum ar fi pe bulevardul Timișoara, în Piața Obor și la Parcul Carol”, a mai adăugat Firea.

Un astfel de utilaj de topirea zăpezii a fost proiectat și de doi ingineri români. Inginerii Leonard Bacowschi și Fănel Voicu declarau, anul trecut, pentru adevarul.ro, că un astfel de utilaj reduce cu până la 50% costurile cu desăpezirea ale administrațiilor locale.

Mașina de topit zăpada City Snow Melter este proiectată să topească între 10 și 200 mc/h de zăpadă afânată, cu un consum între 2,5 și 3 litri de combustibil pe metru cub. Compania care a produs utilajul spunea anul trecut că ar putea face față unei comenzi de aproximativ 50 de utilaje, pe care le-ar livra în aproximativ 10 luni.

„Vizibilitatea sporită în trafic precum şi reducerea semnificativă a poluării mediului înconjurător sunt noi argumente pentru care această soluţie trebuie luată în calcul atunci când vine vorba de menţinerea unui oraş european curat şi civilizat pe timp de iarnă. Mai mult, apa rezultată în urma procesului de topire a zăpezii poate fi deversată la orice canalizare, întrucât nu conţine substanţe toxice”, explică specialiştii.

Potrivit Adevarul.ro, utilajele pot fi modificate pentru a funcţiona pe combustibil ECO şi au o durată de viaţă de peste 15 ani. În aceste condiţii, utilajele City Snow Melter pot aduce economii la bugetele regulate de deszăpezire de până la 50%. Modelul cel mai ieftin, cu o capacitate de topire a zăpezii de 10 metri cubi/h, costă 32.500 de euro fără TVA şi are o durată de viaţă garantată de 15 ani.

FOTO: Adevarul.ro

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.