Cât costă o casă făcută cu o imprimantă 3D cu beton. E gata în câteva zile

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Domeniul construcțiilor ar putea fi revoluționat puternic în următorii ani. Tot mai mulți specialiști în acest domeniu lucrează la proiecte de imprimante 3D cu beton care ar putea fi folosite la construcția caselor, dar și a unor clădiri mai înalte.

Luna aceasta, o știre din acest domeniu a făcut înconjurul lumii. Un cuplu din Olanda s-a mutat într-o casă făcută cu ajutorul unei imprimante 3D cu beton. Casa de 94 de metri pătrați a fost gata în doar 5 zile.

Pereții sunt în totalitate realizați din elemente de ciment, care au fost printate la o imprimantă 3D industrială, centimetru cu centimetru. Au fost create 24 de elemente și apoi asamblate ca un joc LEGO.

Imprimanta pune strat peste strat cimentul, sub o formă care seamănă cu cea a pastei de dinți care iese din tub. Apoi se pune un material izolant.

Construcția, una experimentală, este produsul unei colaborări dintre Universitatea Tehnică Eindhoven, primăria din oraș și o firmă de construcții. Dezvoltatorii au în plan să creeze alte cinci proiecte similare și speră să perfecționeze tehnicile, iar casele imprimate să devină tot mai populare.

Specialiștii spun că această casă îndeplinește toate condițiile de siguranță, dar și de confort și este mult mai ecologică, pentru că se folosesc cu 30% mai puține materiale.

Cât costă o astfel de casă

În vara lui 2020, o altă casă a fost ridicată cu o imprimantă 3D cu beton în Belgia. Aceasta, cu o suprafață de 90 de metri pătrați, a fost gata în doar 2 zile. Finanțarea proiectului pilot a venit din bani europeni.

„Aceasta este cea mai mare casă din lume ridicată cu ajutorul unei imprimante 3D fixe. Am printat această casă cu parter și etaj. Ce înseamnă asta în construcții? Zidurile au fost ridicate prin așezarea unor straturi succesive de beton”, a declarat arhitectul proiectului, Piet Wielemans.

Proiectul a fost ridicat la Centrul pentru sustenabilitate și inovare în construcții din Westerlo, Belgia.

Acesta mai spune că o casă fără finisaje, construită după metode tradiționale, ar costa cam 100.000 de euro, însă aceasta printată costă mai puțin de jumătate. Imprimanta controlată de computer a urmat cu cea mai mare precizie proiectul, ridicând zidurile în mai puţin de două zile şi jumătate, mai exact 58 de ore.

„Este lipsă acută de muncitori în construcţii. Apoi, este lipsă de locuinţe care pot fi clădite rapid. Iar în viitor se pot crea noi locuri de muncă. Ştiinţa computerelor implicată aici este, de fapt, o joacă de copii. Şi fiul meu de 12 ani poate programa imprimanta aceasta”, a mai spus arhitectul Wielemans.

O astfel de imprimantă cu beton ar costa în jur de 300.000 de euro, însă costurile sale ar putea fi amortizate destul de repede, după construcția câtorva clădiri.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.