Cât ar putea costa vaccinul pentru coronavirus. Primele informații

vaccin preț
Foto: geralt / pixabay.com

Au apărut primele posibile prețuri pentru vaccinul menit să stopeze pandemia de SARS-CoV-2.

Moderna Inc, o companie americană de biotehnologie orientată spre descoperirea de noi medicamente și vaccinuri, și care este una dintre companiile ce încearcă să găsească un vaccin pentru noul coronavirus, a dezvăluit pentru „Financial Times” că intenționează să vândă vaccinul cu 50-60 de dolari pe ciclu.

Prețul pentru potențialul vaccin ar fi astfel cu cel puțin 11 dolari mai mare decât cel anunțat de o altă companie pentru vaccinul propriu (Pfizer Inc), relatează Reuters.

Prețul de 50-60 de dolari propus de Moderna se referă la un ciclu, adică la două doze.

În paralel, Pfizer Inc și compania parteneră germană BioNTech au ajuns la o înțelegere cu guvernul american prin care vaccinul produs de cele două ar urma să fie vândut cu 39 de dolari pentru două doze.

Prețul propus de Moderna ar urma să li se aplice Statelor Unite ale Americii și altor state cu venituri ridicate, potrivit „Financial Times”.

În vreme ce Pfizer, Moderna și Merck & Co au anunțat că intenționează și să obțină profit din vânzarea vaccinurilor, alte companii, precum Johnson & Johnson, au anunțat că plănuiesc să introducă un preț care nu are în vedere obținerea unor profituri.

În ceea ce privește AstraZeneca, ce intenționează să distribuie vaccinul creat de echipa de cercetători de la Oxford, compania s-a angajat să ofere Statelor Unite 300 de milioane de doze de vaccin în schimbul unei finanțări de 1,2 miliarde de dolari. Prin urmare, prețul unei doze pentru SUA ar fi de 4 dolari.

Pe de altă parte, guvernul SUA a oferit și companiei Moderna aproape un miliard de dolari finanțare pentru a susține efortul de cercetare și dezvoltare a unui vaccin pentru SARS-CoV-2.

Foto: geralt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.