Cât ar mai obține PSD dacă ar fi alegeri în această perioadă

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Trei lideri importanți din PSD au semnat o scrisoare prin care îi cer lui Liviu Dragnea să-și dea demisia din fruntea partidului. Paul Stănescu, Gabriela Firea și Adrian Țuțuianu spun că lista celor care susțin acest document este foarte lungă.

„Am încercat într-o modalitate succintă să facem o analiză a situației partidului”, se arată în scrisoare.

Aceasta începe cu prezentarea unor date sociologice, în care se spune că PSD a scăzut foarte mult în sondaje în comparație cu alegerile parlamentare din 2016.

„Partidul Social Democrat guvernează România de 1 an și 9 luni, cu rezultate economice pozitive. Toți indicatorii atestă o creștere economică sustenabilă, un nivel record al veniturilor statului, o îmbunătățire a absorbției fondurilor europene.

Au crescut salariile, pensiile, ajutoarele sociale și subvențiile pentru agricultori. Avem cel mai mare număr de salariați din ultimii 20 de ani, cel mai redus nivel al șomajului etc.

Cu toate acestea, paradoxal, Partidul Social Democrat scade în preferințele electoratului, cercetările sociologice indicând o opțiune de vot cuprinsă între 25%-30%, cu mult sub scorul obținut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%).

De asemenea, președintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7%-12% din preferințele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

Situația actuală a PSD trebuie văzută și pe fondul unei slabe opoziții politice, în contextul unor mișcări sociale de contestare, tot mai consistente și mai radicale, al creșterii gradului de polarizare a societății românești (pro și contra PSD)”, se arată în scrisoarea contestatarilor lui Liviu Dragnea.

Acestuia i se cere demisia imediată din funcția de președinte PSD și din funcția de șef al Camerei Deputaților.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.