Câștigător alegeri 2016 Iași. Cine va conduce Capitala Moldovei

UPDATE 9:43: Date oficiale de la BEC:

1. Chirica Mihai (Partidul Social Democrat) – 46,707%

2. Bodea Marius (Partidul Național Liberal) – 23,342%

3. Postolache Andrei (Independent) – 13,371%

UPDATE 00:37. Potrivit unor exit poll-ului realizat de Avangarde, Mihai Chirica are 52,3% din voturi, Marius Bodea (PNL) – 28%, Andrei Postolache (independent) – 7%.

Mihai Chirica, de la PSD, primarul intermar, este aproape sigur că va fi noul edil al Capitalei Moldovei, după primele numărători. Rămâneți pe GreatNews pentru a afla toate datele legate de cine e câștigător alegeri 2016 Iași.

Cum Gheorghe Nichita, primarul ales al Iașiului, a fost scos din cursă de procurorii DNA, într-un dosar de abuz în serviciu și luare de mită, Primăria Iași este condusă de Mihai Chirică, candidatul PSD la alegerile locale 2016 în cel mai mare oraș al Moldovei. Din partea PNL a candidat Marius Bodea.

La Primăria Iași, și-au mai depus candidaturile independenții Andrei Postolache, antreprenor IT, Viorel Blăjuț, și avocatul Anca Preda.

De asemenea, în cursa pentru fotoliul de primar al Iașiului s-au mai înscris Traian Dobre (PSRO), Camelia Bogdănici (UNPR), Petru Movilă (PMP), Radu Botez (ALDE) li Cristian Cernescu (Forța Moldova).

Iașiul, care adună peste 290.000 de locuitori, este un puternic centru economic, dar și cultural.

Câștigător alegeri 2016 Iași. Câți români au fost așteptați la vot

Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și voteze edilii pentru următorii patru ani. Dintre aceștia peste 230.000 sunt tinere de 18 ani, iar aproape 5.300 de persoane au vârsta de 100 de ani și peste. Potrivit sondajelor de opinie, prezența la vot la alegeri locale de anul acesta ar fi de aproximativ 50%.

Ca o comparație, la alegerile locale din 2012 au fost fost la urne 56,39% din cei înscriși pe listele electorale. Cei din mediul rural au participat, în procente, cu 15% mai mulți decât votanții din mediul urban.

Candidaturile au fost depuse între 11 și 26 aprilie, iar campania electorală s-a desfășurat între 6 mai și 4 iunie. Guvernul a acordat pentru alegerile locale în jur de 350 de milioane de lei. Din acești bani sunt plătite indemnizațiile membrilor birourilor electorale și zona tehnică auxiliară.

Câștigător alegeri 2016 Iași. Sistem pentru detectarea votului multiplu

La aceste alegeri locale va fi implementat și un sistem informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni voturile ilegale. Mai exact, fiecare secție de votare va avea un operator de computer. Acesta va scana fiecare carte de identitate și cod numeric al celui care votează. Este verificat imediat și în cazul în care se constatată că a mai votat o dată, automat este trimisă o alertă către un centru de comandă de la Ministerul de Interne.

Autoritatea Electorală Permanentă spune că nu sunt riscuri de blocare ale sistemului, care este devoltat în colbaorare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică.

„Dacă avem un alegător care încearcă să voteze de două ori, acesta se va întâlni mai întâi cu polițiștii de acolo din zonă, care vor cerceta cazul respectiv și, dacă se dovedește prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat, prin legătura cu secția de votare de unde a venit mesajul, respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încerce să voteze ilegal”, avertiza președintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomadările editorilor greatnews.ro: