„Castelul Bran e de vânzare”. Reacția proprietarilor

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Câteva bloguri în limba engleză specializate în turism au anunțat vestea că ar fi de vânzare Castelul Bran. Vestea a devenit repede virală pe interenet. De fapt, este vorba despre o știre falsă, potrivit reprezentanților Castelului Bran.

Bogdana Balmuș, manager PR al monumentului istoric a declarat pentru Agerpres.ro că în niciun caz Castelul Bran nu se vinde, iar această informație revine „ciclic” mai ales în presa din străinătate. Mai mult, actualii proprietari urmează să facă și alte investiții în reparațiile castelului. Până acum, proprietarii au investit în jur de 1 milion de euro.

O investie interesantă, care așteaptă procedura de avizare este montarea unui lift cu pereți de sticlă care să facă legătura între curtea interioară a Castelului Bran și curtea Parcului Regal, cu trecere printr-un tunel.

Castelul Bran a fost vizitat anul trecut de 630.206 turiști, în creștere cu 14,39% față de anul 2014, 56% dintre vizitatori fiind turiști străini.

Un document din 17 noiembrie 1377, semnat de regele Ludovic I al Ungariei, confirmă sașilor din Scaunul Brașovului dreptul de a ridica o nouă cetate la Bran. În ceea ce privește istoria mai recentă, în 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat castelul Reginei Maria a României.

După moartea reginei, castelul Bran este moștenit de principesa Ileana, care era căsătorită cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. După 1948, după instalarea regimului comunist, castelul Bran a fost naționalizat.

Pe 18 mai 2006, după o lungă perioadă de proccese, castelul este retrocedat legal moștenitorilor Principesei Ileana: Arhiducele Dominic de Habsburg, Arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen și Arhiducesa Elisabeta Sandhofer.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: