Castel superb din România, reabilitat printr-o investiție de sute de mii de euro | FOTO

Castelul Bethlen-Haller
Castelul Bethlen-Haller. Foto: Zsolt Deak (Wikimedia Commons)

Un castel construit în anul 1560, aflat în comuna Cetatea de Baltă, din județul Alba, a fost reabilitat cu ajutorul unei investiții de câteva sute de mii de euro. Castelul Bethlen-Haller și-a recăpătat strălucirea și în curând va primi turiști, relatează stirileprotv.

Castelul vechi de patru secole a fost cumpărat și renovat de un om de afaceri care deține podgorii în zonă.

Deoarece reabilitarea nu a fost încă terminată, castelul funcționează deocamdată cu circuit închis, dedicat turismului viticol. După terminarea lucrarilor, clădirea va fi inclusă în circuitul turistic.

Castelul Bethlen-Haller a fost construit în stil renascentist francez în anul 1560.

„A fost construit ca un castel de vânătoare de agremement dupa modelul unui castel de pe Valea Loirei. Castelul a aparținut multor familii de nobili, vreo 45 de familii, a avut o viață aventuroasă: donat, pierdut la cărți, moștenit”, a povestit Irina Incze, intendent la castel, pentru postul de televiziune.

În timpul regimului comunist, castelul a fost naționalizat și a ajuns o ruină. Actualii proprietari au investit sute de mii de euro pentru a-l reabilita.

În prezent, turistii care vizitează castelul sunt invitați la degustări de vinuri din zona Jidvei, aflată tot în județul Alba.

Atât castelul Bethlen – Haller, cât și anexele sale, se află pe lista monumentelor istorice din România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Castel fabulos din România, vedetă la BBC. Pare desprins din „basmele cu zâne”

TOP 10. Cele mai frumoase castele din România

Cele mai frumoase 14 castele din Europa. Unul e din România

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.