Case cu 1 euro, vândute în Sardinia. Există o singură condiție

FOTO: bojcus/Pixabay.com
FOTO: bojcus/Pixabay.com

Un mic oraș din regiunea Barbagia, de pe insula Sardinia, a scos la vânzare mai multe case abandonate. Prețul este unul simbolic, de doar 1 euro.

Autoritățile locale se tem ca așezarea lor să nu se transforme într-un oraș-fantomă, mai ales că populația a scăzut de la aproximativ 2.200 de oameni la 1.300.

Cei care vor să se mute în Ollolai trebuie să îndeplinească o condiție. Toți cei care preiau casele vechi trebuie să se angajeze printr-un contract că le restaurează și le păstrează aspectul istoric.

„Suntem mândri de originile noastre preistorice. Cruciada pe care o duc este pentru a ne salva de uitare tradițiile noastre unice. Puterea noastră stă în trecutul nostru mândru. Am fost dintotdeauna oameni puternici și nu vom permite ca acest oaraș să moară”, a declarat primarul din Ollolai, Efiso Arbau, pentru CNN.

Ollolai este fosta capitală a Barbagiei și este unul dintre locurile din Italia în care s-au păstrat aerul istoric, autenticitatea și tradițiile. Tinerii s-au mutat în orașele mari, populația e îmbătrânită, iar multe case de piatră au devenit ruine, neîngrijite de zeci de ani.

Primarul a luat legătura cu proprietarii caselor și le-a cerut să le cedeze autorităților locale. Sunt clădiri pitorești, construite din granit tipic Sardinic, care se găsește pe munții și pe coasta insulei.

Până acum, trei case au fost deja vândute și primarul spune că a primit peste 100 de cereri din întreaga lume, inclusiv din Australia sau Rusia.


Nu e primul oraș italian care ia o astfel de măsură. În vara anului trecut, primarul orașului Bormida, o așezare cu 394 de locuitori, a oferit la închiriere case pentru 50 de euro pe lună. De asemenea, autoritățile locale au spus că plătesc 2.000 de euro oricui se mută în Bormida, indiferent dacă își cumpără o casă sau o închiriază.

Orașul se află la 420 de metri deasupra nivelului mării, în nord-vestul regiunii Liguria.

FOTO: bojcus/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.