Căsătoriile civile se vor putea face și în parcuri, grădini, muzee, aer liber

căsătorie civilă în aer liber
Foto: lorenafotografiaa / pixabay.com

Camera Deputaților a adoptat marți, 10 martie, în calitate de for decizional, o lege prin care căsătoriile civile se pot organiza și în aer liber, cu aprobarea primarului.

Legea a fost propusă de deputatul PNL Florin Roman și a fost votată de toți cei 269 de deputați prezenți.

Noua lege completează articolul 24 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă.

Astfel, de acum încolo, „căsătoria se poate încheia și în afara sediului serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor sau, după caz, al primăriei competente, cum ar fi grădinile publice, parcuri, muzee și alte locuri în aer liber, în urma unei cereri, cu aprobarea primarului”.

„Autoritatea este dată de persoana care oficializează căsătoria, respectiv ofițerul stării civile, de tricolor și de formula care se rostește la starea civilă, iar nu de locul în care procedura de stare civilă are loc”, a arătat Roman în expunerea de motive care însoțește propunerea legislativă.

Totuși, chiar și anterior adoptării prezentei legi, unele primării din țară organizau ceremonia căsătoriei civile în aer liber. De exemplu, oficiul stării civile din orașul Târgu Jiu organizează căsătorii civile la Poarta Sărutului, sculptura din piatră realizată de Constantin Brâncuși.

Foto: lorenafotografiaa / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.