Casa unui celebru personaj istoric a ajuns o ruină

FOTO: Captură Digi24
FOTO: Captură Digi24

Una dintre cele mai vechi case din România, aflată în patrimoniul național, este la un pas de prăbușire. Este vorba despre cea mai veche casă tradițională cu paie din Sălaj, din Cizer, care ar fi aparținut celebrului personaj istoric Horea.

Autoritățile locale încearcă de mai mulți ani să obțină fonduri de la Guvern, însă fără niciun succes.

Potrivit Digi24, casa a fost realizată la începul secolului al XIII-lea, din bârne de stejar rotunde, de pietre mari de râu și cu acoperiș din paie. A fost declarată monument istoric din 2004, însă de atunci a fost lăsată în paragină.

„Reprezintă românimea din Ardeal, ceea ce nu prea s-a păstrat, a fost cea mai mare casă pe vremea aceea și reprezintă meșteșugul țăranului român”, a declarat profesorul Petru Galiș, pentru Digi24.

Casa a fost până în 2009 în proprietatea Muzeului Județean de Istorie și apoi a trecut în posesia administrației locale. Banii pentru recondiționarea casei ar putea veni de la Uniunea Europeană. Primarul vrea, pe lângă reconstrucție, să folosească banii și pentru transformarea casei în muzeu și introducerea într-un circuit turistic.

„Este un proiect de 227.000 de euro prin care credem că vom salva această casă. În ultimii ani de la Ministerul Culturii nu s-au dat banii”, a declarat primarul din Cizer, Nicolae Fărcăș.

Horea a participat alături de Cloșca și Crișan la „Răscola din 1784”, o revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La răscoală au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari sau preoți. Răscoala a început pe 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, din Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lunii decembrie din același an, după ce Horea, Cloșca și Crișan au fost capturați.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea tinerei care la 21 de ani și-a deschis o școală de dans din fonduri europene
Povești de succes. Românii care i-au cucerit pe italieni cu mâncarea românească
O româncă e nominalizată la „Premiul Nobel pentru profesori”

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.