Casa-tub, o soluție ingenioasă pentru viața în orașele foarte aglomerate

Așa arată o casă-tub. Foto: OPod/James Law Cybertecture
Așa arată o casă-tub. Foto: OPod/James Law Cybertecture

Un arhitect din Hong Kong crede că a rezolvat o problemă tot mai presantă a orașelor foarte aglomerate, cum să creeze un spațiu de locuit ieftin și foarte eficient. Așa a apărut casa-tub.

În Hong Kong trăiesc peste 7,4 milioane de oameni, toți îngrămădiți într-o zonă de doar 106 kilometri pătrați. Pe lângă supra-populare, metropola se confruntă și cu problema prețurilor de pe piața imobiliară, care cresc într-un ritm susținut de ani buni.

Un arhitect local susține că a găsit o soluție la aceste probleme: transformă tuburi de beton în mini-apartamente. Acestea vor fi așezate, unele peste altele, în locurile libere din oraș.

Arhitecții din Hong Kong experimentează de multă vreme cu nano-locuințele. O astfel de locuință, de nici 12 metri pătrați, s-a vândut recent cu peste 200.000 de euro în Hong Kong. Chiriile sunt și ele extrem de mari în acest oraș din Asia. Pentru un apartament de câțiva metri pătrați, se plătește lunar o sumă de aproape 400 de euro.

Arhitectul James Law a creat casa-tub, sau OPod, o micro-locuință realizată din tuburi mari de beton, care pot fi așezate unul peste celălalt într-un timp foarte scurt. O casă-tub costă aproximativ 15.000 de euro.

”Tuburile sunt folosite, de obicei, în canalizări. Sunt foarte ieftine și numărul lor este mare. Le cumpărăm de la constructorii care nu mai au nevoie de ele, la prețuri foarte mici. Tot ce facem noi este să adăugăm mobilierul, o baie cu duș și o mică bucătărie, iar tubul devine imediat o casă”, a explicat arhitectul din Hong Kong pentru BBC.

Law recunoaște că locuințele-tub nu sunt o soluție pe termen lung a crizei imobiliare din Hong Kong.

”Hong Kong este un oraș foarte dens. Chiar și așa, există suficient spațiu. Nu avem, însă, mari suprafețe de pământ pentru a construi blocuri turn. Avem mici parcele care pot fi utilizate la potențial maxim. Casele-tub pot fi amplasate sub poduri sau pasaje, pe acoperișul clădirilor și în spațiul nefolosit dintre alte construcții”, a completat acesta.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.