Casa din baloţi de paie. Ieftină şi gata într-o săptămână

casa din baloți de paie
Foto: walkingbird96 / pixabay.com

Torni temelia, faci un schelet din lemn şi îl îmbraci în baloţi de paie. Casa din baloți de paie face furori în Franţa. Casele din baloţi nu sunt însă vreun moft al ecologiştilor, ci construcţii demne de încredere, mai ales că preţul de construcţie este foarte mic. De asemenea, paiele sunt un foarte bun izolator termic.

Când aude de o casă din baloți de paie, lumea se gândește la povestea celor trei purceluși. Însă lucrurile nu stau așa. O casă din baloți de paie este mai rezistentă la cutremur decât una din beton, pentru că este mai elastică.

Acestea case nu ard, spun specialiștii, care precizează că s-au făcut teste.

Iată, pe pași, cum se face casa din baloți de paie. Descriem fazele construcţiei. 

1. Turnăm temelia şi construim scheletul de lemn. Avem nevoie de aproximativ 20 de căpriori de diferite grosimi şi lungimi (grosimi între 12×12 şi 25×25 şi lungimi între 4 şi 8 m). Totodată, este montată pardoseala (din cherestea rindeluită şi şlefuită).

2. Din loc în loc sunt montaţi alţi căpriori (cam din 2 în 2 metri).

3. Se face acoperişul casei, cel mai bine din şindrilă (bucăţi subţiri de lemn, folosite pentru acoperişuri şi în multe zone rurale din România).

4. Se îndeasă baloţii de paie, care vor servi ca zid. Practic, înlocuiesc BCA-urile ori cărămizile de la casa tradiţională.

5. Pereţii de paie sunt tunşi, astfel încât să fie cât mai netezi.

6. Locurile libere dintre straturile de baloţi sunt cofrate (cofrajul se face din scândură) şi se toarnă un amestec de paie, var şi apă (ţine loc de celebrul mortar). Se poate decofra după câteva zile.

7. Pe pereţii din baloţi de paie se suflă încărcătura (se recomandă din var hidraulic, nisip şi apă, dar se poate face şi din ciment, nisip şi apă). Peste acest strat se poate da cu glet.

8. Se montează uşile şi ferestrele şi casa e aproape gata.

Foto: walkingbird96 / pixabay.com

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un like pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.