Cartoful mov, câștiguri de 200.000 de euro la hectar

Cartofii mov se pot dovedi foarte profitabili pentru fermele mici (Foto: Wikimedia Commons)
Cartofii mov se pot dovedi foarte profitabili pentru fermele mici (Foto: Wikimedia Commons)

Un agricultor din Piatra Neamț a reușit să aclimatizeze în România cartoful mov, o cultură agricolă foarte profitabilă ce poate aduce câștiguri de până la 200.000 de euro la hectar. Anul trecut, producătorul autohton și-a vândut întreaga recoltă pe piața din Italia.

Lui Gabi Sandu i-a venit ideea unei afaceri cu cartoful mov acum șapte ani, după ce a văzut un reportaj la televizor. După un an a reușit să facă rost de câteva kilograme de tuberculi originari din Peru.

„Am început cu patru soiuri, din care doar două au rezistat și am reușit să le aclimatizăm. În Peru, cultivarea cartofilor mov se face la altitudini de 3.000 de metri, planta fiind rezistentă la secetă și mană. Este sensibilă însă, la fel ca și cartoful obișnuit, la gândacul de Colorado”, a explicat agricultorul pentru publicația agrointel.ro.

Fermierul din Piatra Neamț cultiva deja porumb și grâu, dar a dorit să cultive și cartofi mov, pe care acum îi plantează pe 6.000 de metri pătrați. Anul trecut, agricultorul a obținut 18 tone de cartofi, recoltă echivalentă cu 30 de tone la hectar. În acest an, Sandu speră să obțină o recoltă echivalentă cu 39 de tone la hectar.

„Am vândut întreaga recoltă în Italia”

„Întreaga recoltă din 2013 am vândut-o în străinătate, în Italia. Prețul pentru un kilogram de sămânță sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis să vindem și în România și deja avem jumătate din producție rezervată. Ca și până acum, cred că nu vom putea face față comenzilor, foarte mulți români fiind interesați de cartofii mov, mai ales proprietarii de restaurante. Sunt deja și mulți fermieri care vor să cumpere sămânță”, a mai spus fermierul.

La 1.000 de metri pătrați este nevoie de 350 de kilograme de sămânță, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme. La un preț de 30 de lei/kilogram, costurile înființării ajung la 23.000 de euro, la care se adaugă lucrările specifice culturii de cartof.

Banii vor fi însă recuperați. De la fiecare kilogram de sămânță, fermierul obține o recoltă de circa 10-11 kilograme. Astfel, de pe un hectar, câștigul poate depăși 200.000 de euro (un kilogram de cartofi pentru consum poate ajunge la 30 de lei), cu condiția ca agricultorul să găsească piață de desfacere la preț bun pentru toată producția.

„Cultivarea pe suprafețe mari implică unele riscuri, în special cel al furturilor. Locația unde am plantat noi este secretă. Cine nu știe exact, dacă doar trece pe lângă ferma noastră, nu își dă seamă că este cartof mov, pentru că seamănă cu cel obișnuit. Doar la secționarea unui tubercul se face diferența”, explică Gabi Sandu.

 

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: