Cartofii mov, afacerea de succes a unui tânăr de 25 de ani. Face 10.000 € și are sute de clienți

ilie mădălin cartofi mov
Ilie Mădălin cultivă cartofi mov. Foto: Denis Grigorescu (adevarul.ro)

Ilie Mădălin, un fermier de 25 de ani din comuna Budeasa, aflată la 20 de kilometri de Piteşti, cultivă cartofi mov pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi și obține venituri foarte bune din această afacere, relatează adevarul.ro.

Tânărul a început să cultive cartofi mov de 2 ani. În 2015, din 10 kilograme de tuberculi plantaţi a avut o recoltă de 300 de kilograme, iar anul trecut a avut o producţie de 7 tone. Sămânţa pentru acești cartofi a fost adusă din Peru.

Deoarece preţul pentru un kilogram de cartofi de consum este de 6-7 lei, pentru cele 7 tone de cartofi argeșeanul obține în jur de 10.000 de euro. Iar prețul pentru un kilogram de cartofi de sămânța este și mai bun, ajungând la 15-20 lei.

”Pentru cartofii mov, este esenţial ca pământul să fie mărunţit foarte bine, solul să fie mai nisipos, iar udarea să se facă numai prin aspersie. Pentru un hectar, trebuie plantate două tone de cartofi mov de sămânţă, investiţia ridicându-se la 30.000 lei”, a explicat Ilie Mădălin pentru sursa citată.

Un avantaj al cartofilor mov este că sunt mult mai rezistenţi la secetă decât cartofii obişnuiţi. Plantarea cartofilor mov se face primăvara, iar recoltarea la începutul lunii septembrie.

Fermierul are deja sute de clienţi din toată ţara. Cartofii lui mov sunt solicitaţi în restaurante din Piteşti, Craiova şi Slatina şi are cereri pentru export din Italia şi Germania. Datorită cererii tot mai mari, Ilie Mădălin va creşte suprafaţa cultivată la 3 hectare.

ilie mădălin cartofi mov
Foto: Denis Grigorescu (adevarul.ro)
ilie mădălin cartofi mov
Foto: Denis Grigorescu (adevarul.ro)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.