Cărțile de identitate ar putea fi schimbate. Cardul de sănătate dispare

Ministerul de Interne a pus în dezbatere un proiect de lege prin care se dorește schimbarea actualelor cărți de identitate. Noul act de identate ar putea fi un card electronic și va putea fi folosit și la autentificarea online sau la utlizarea semnăturii electronice.

De asemenea, potrivit proiectului MAI, la solicitarea părinților, vor fi emise și pentru minorii cu vârste de până la 14 ani. Se mai prevede și posbilitatea ca titularul să opteze, în urma unui refuz cateogoric, din motive religioase sau de conștiință, pentru o carte de identitate simplă, fără cip electronic.

Noile cărți de identitate ar putea fi valabile 2 ani pentru copiii până 14 ani, 4 ani pentru cei care au între 14 și 18 ani și 10 ani pentru cei care au peste 18 ani.

În format electronic vor fi stocate: numele și prenumele, sexul, cetățenia, data și locul nașterii, imaginea facială, C.N.P.-ul și adresa de domiciliu, prenumele părinților, certificate, dar și datele biometrice, precum imaginea facială și, după caz, imaginile papilare a două degete.

De asemenea, pe noua carte de identitate ar urma să fie stocate și informații care acum apar pe cardurile de sănătate. Acestea ar putea dispărea.

Reprezentanții MAI spun că s-au inspirat pentru acest proiect de la state europene care au deja un astfel de sistem sau sunt în curs să implementeze unul asemănător. Sunt enumerate: Belgia, Croația, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, Cehia, Spania și Suedia.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.