Cartelul ouălor. A fost demarată o anchetă, după ce prețurile ar fi fost crescute artificial

Prețul ouălor a crescut spectaculos la finalul anului trecut. Foto: Pixabay

Consiliul Concurenței investighează mișcările de pe piața producției și comercializării ouălor de consum din România, după ce prețul acestui aliment de bază ar fi fost majorat artificial în ultima perioadă.

„Investigaţia a fost declanşată ca urmare a analizei preliminare pe piaţa ouălor de consum iniţiate de Consiliul Concurenţei, la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a cerceta cauzele creşterilor de preţ înregistrate la sfârşitul anului trecut”, a precizat autoritatea de concurenţă.

Prețul ouălor a crescut vertiginos la finalul anului trecut și, cu toate că tendința poate fi explicată de criza producției de ouă din unele state ale Uniunii Europene, Consiliul Concurenței nu este convins.

Dacă în septembrie 2017 preţul ouălor în Romania era sub media UE (85,2%), în noiembrie, acesta a crescut, depăşind media UE (104%). Prețurile la raft au crescut, în medie, cu 49% în luna noiembrie față de luna septembrie 2017.

Între timp, prețurile au scăzut. Conform datelor Comisiei Europene, în România preţurile au scăzut cu 21,3% în luna ianuarie 2018 faţă de luna decembrie 2017.

Consiliul Concurenței a făcut controale la sediile marilor furnizori de ouă din România: Tonelli Holding, Albert Distribution & Logistics, Avicola Lumina, Aviputna, Cortina Bioprod, House Ana Tour, Prod-Ovo Grup, Avi-Vest SRL şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii şi practici concertate, care au ca obiect sau ca efect denaturarea concurenţei.

„Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice”, spun oficialii Consiliului Concurenţei, care vor decide dacă au existat practici anticoncurențiale pe piața ouălor din România.

Consumul ouălor în România crește, de obicei, înainte de Paște și Crăciun, fapt care duce și la fluctuații ale prețurilor în aceste perioade.

Foto: Pixabay

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.