Carne de la o firmă care tăia animale bolnave descoperită în România

FOTO: Goumbik/Pixabay.com
FOTO: Goumbik/Pixabay.com

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a fost notificată oficial despre prezența României pe lista țărilor în care a fost distribuită carne de la compania ELKOPOL din Polonia, care este suspectată că sacrifica animale bolnave, iar carnea era amestecată cu cea care provenea de la animale sănătoase.

Potrivit inspectorilor ANSVSA, peste 1.400 de kilograme de carne de vită au ajuns la un depozit din Ilfov. Însă, din acest total, doar 21 de kilograme erau suspectate că provin din lotul incriminat. Carnea n-ar fi ajuns la vânzare în România, iar întreaga cantitate urmează să fie distrusă. Potrivit inspectorilor ANSVSA, chiar dacă doar 21 de kilograme sunt suspectate, firma din România care a primit carnea a decis să distrugă tot lotul.

„În data de 30.01.2019, ANSVSA a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), despre prezenţa României pe lista de distribuţie a companiei ELKOPOL din Polonia, investigată de serviciile veterinare ca urmare a informaţiilor relevate de o anchetă media.

În România, produsele companiei poloneze (carne de vită congelată) care fac obiectul anchetei au fost livrate către o singură firmă din judeţul Ilfov”, au transmis, miercuri, reprezentanţii ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

Carne de la compania din Polonia ar mai fi ajuns în Estonia, Spania, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Portugalia și Suedia.

Scandalul a pornit după o anchetă a unor jurnaliști polonezi. Un jurnalist de la o televiziune s-a angajat ca măcelar la un abator și a filmat cu o cameră ascunsă ce se întâmplă acolo. Imaginile surprinse sunt cumplite. În timpul nopții erau aduse vaci care nu putea să se țină pe picioare, erau sacrificate, iar de pe carcase erau îndepărtate bucățile de carne care păreau afectate de boală sau erau vătămate.

Imediat, în zorii zilei, un veterinar punea ștampila de siguranță fără să facă vreun control. Potrivit unor reprezentanți din industria cărnii din Polonia, intevievați de jurnaliști, un abator care taie doar animale sănătoase câștigă anual sub 82.000 de euro, în timp ce unul care acceptă și animale bolnave ajunge la un profit și de 580.000 de euro.

FOTO: Goumbik/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.