Carmen Dan nu vrea să îi acorde protecție SPP Laurei Codruța Kovesi

Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro
Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a dat aviz negativ pentru asigurarea de protecției SPP în continuare fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ministrul Dan a spus că fiecre membru al CSAT are libertatea propriilor opțiuni și că există alternativă pentru paza și protecția persoanelor care nu mai sunt demnitari.

„Fiecare membru al CSAT are libertatea propriilor opţiuni. Aşa cum ştiţi, comunicarea se face de la nivelul Administraţiei prezidenţiale, însă eu admit că exprimându-mi opţiunea am spus de asemenea că există alternativă pentru paza şi protecţia persoanelor care nu mai sunt demnitari, inclusiv în situaţia în care aceştia se simt ameninţaţi sau sunt într-o situaţie de pericol.

Există prevedere în sensul acesta şi legea 303, ca şi legea 550 de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei Române precizează foarte clar care sunt competenţele acestei instituţii”, a declarat Carmen Dan, la întrebările jurnaliștilor.

Potrivit legii, SPP este un serviciu secret care are atribuții în ceea ce privește siguranța națională, precum și în asigurarea protecției demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, dar și în asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora.

„Protecţia magistraţilor, a poliţiştilor şi jandarmilor, precum şi a membrilor de familie ai acestora, în cazurile în care viaţa, integritatea corporală sau avutul acestor persoane sunt supuse unor ameninţări, se asigură de Ministerul Afacerilor Interne, potrivit legii”, scrie în articolul 3, alin. (5) al Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

La începutul anului, membrii Guvernului, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă, au renunțat la paza SPP. Decizia a fost luată în contextul unul conflict între șeful SPP, Lucian Pahonțu și președintele PSD, Liviu Dragnea. Liderul social-democraților l-a acuzat pe șeful SPP că s-ar implica în relațiile din interiorul PSD.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.