Carmen Dan îi trage de urechi pe magistrații care protestează

Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro
Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro

Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că judecătorii și procurorii care și-au suspendat activitatea încalcă legea.

„Eu sper să depăşim această perioadă şi toată lumea să înţeleagă că toate categoriile profesionale trebuie să îşi exercite atribuţiile cu responsabilitate.

Eu nu ştiu dacă este salutar că o categorie care este ţinută în primul rând de respectarea legii este prima care o încalcă.

E greu să fac aceste aprecieri, pot doar să constat că nu este un lucru de apreciat şi eu îmi doresc ca foarte repede, şi această categorie profesională, să conştientizeze că este nevoie de contribuţia ei în egală masură ca de contribuția celorlalte instituții ale statului.

(n.r. Afectează lucrări ale poliţiştilor?) Nu mi-au raportat colegii mei nicio astfel de situaţie. Noi continuăm să ne facem treaba, sunt dosare instrumentate de Politia Română, Poliția de frontieră… ei continuă să colaboreze cu Parchetul, sper că şi de cealaltă parte să existe reciprocitate”, declară Carmen Dan.

Deputatul PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, susține, printr-un comunicat de presă, că magistrații care și-au suspendat temporar activitatea încalcă legea și că sunt pasibili de închisoare.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat pentru HotNews.ro că suspendarea activității magistraților nu înseamnă grevă, pentru că ei nu au revendicări salariale sau în legătură cu munca, el explicând condițiile în care magistrații pot protesta. Când celelalte puteri încalecă justiția, magistrații au obligația să reacționeze inclusiv într-un mod radical, extrem”, a afirmat judecătorul.

„Protestul se poate desfășura în mai multe modalități. Una este suspendarea activității. Suspendarea din partea noastră însă nu este grevă pentru că noi nu avem revendicări salariale sau în legătură cu munca, nu reproșăm ceva angajatorului. Ci pretindem încetarea activității politice de afectare a independenței justiției și luarea de măsuri politice prin abrogarea unor acte normative.

La aceasta ne obligă chiar statutul nostru, prin art. 7 din Codul deontologic al magistraților. Acțiunea noastră nu intră, așadar, sub incidența legii dialogului social nr. 62/2011 care reglementează conflictele de muncă și interzice greva magistraților, militarilor, polițiștilor. În aceste zile magistrații nu au vreun conflict cu angajatorul pentru a face grevă, ci este un conflict între autoritățile centrale ale statului”, a declarat Cristi Danileț, pentru Hotnews.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.