Care vor fi cele 2 luni critice în pandemia COVID, potrivit lui Rafila

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat la postul de televiziune Digi24 că, în ceea ce privește pandemia de coronavirus, cele mai critice luni din acest an vor fi noiembrie și decembrie.

Acest lucru s-ar putea întâmpla atât din cauza sezonului rece (care se suprapune și sezonului gripal), cât și deoarece activitățile se vor desfășura mai mult în spații închise (restaurante, teatre, cinematografe, cafenele etc), unde riscul de a lua virusul este mult mai mare.

„Părerea mea este că dacă ne vom referi la valul doi, acest val, din ceea ce știu și de la OMS, critice vor fi probabil ultimele două luni ale acestui an – noiembrie și decembrie, când se estimează la nivelul regiunii europene o creștere importantă a numărului de cazuri. Și odată cu venirea sezonului rece, cu desfășurarea activităților mai mult în spații închise, mai puțin în spații deschise, există acest risc. Și dacă populația nu va fi suficient de antrenată, ca să spun așa, în respectarea acestor măsuri de distanțare, sigur că se poate ajunge și la un al doilea val”, a explicat Rafila.

Pe de altă parte, specialistul a spus că „în niciun caz nu putem discuta de ani de zile de evoluție a acestor valuri pandemice”: „Mai degrabă s-ar putea să asistăm spre jumătatea anului viitor la începutul controlului acestei boli, numai dacă vom avea la dispoziție un vaccin care să fie suficient de eficace încât să oprească transmiterea, mai ales la categoriile cu risc”.

„Suntem după o etapă de creștere constantă care a debutat în jurul datei de 1 iunie, creștere care s-a oprit spre sfârșitul lunii august. De vreo 3, 4 săptămâni avem o medie zilnică în jur de 1.200 de cazuri, iar acest lucru se observă cel mai bine dacă studiem datele pe care le furnizează zilnic Centrul European de Control al Bolilor. Suntem la valoarea aproximativă de 85 de cazuri la o sută de mii de locuitori incidență cumulată și ne-am oprit la această valoare, cum spuneam, de vreo 3 săptămâni. Dacă vom reuși să nu depășim cu 10, 15, 20 la sută această valoare în perioada următoare, având în vedere că se reiau școlile, o serie întreagă de alte activități care s-au reluat, și ulterior să ajungem pe un trend descendent, cred că o să fie suportabil pentru sistemul de sănătate”, a mai spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.