Care sunt regulile de protecție la alegeri: Masca și dezinfectarea mâinilor, obligatorii în secțiile de vot!

Alegeri locale 2020. Foto: Pixabay

Guvernul a aprobat hotărârea pentru prelungirea stării de alertă în România și a stabilit, tot în ședința de azi, regulile de protecție sanitară pentru alegerile locale din 27 septembrie.

Astfel, Guvernul a decis că se pot organiza mitinguri electorale, însă nu mai mari de 100 de persoane, dar și cu respectarea regulilor de distanțare și protecție în fața epidemiei de coronavirus.

”La secţiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască şi distanţare, s-a adăugat şi obligativitatea alegătorilor, la intrarea şi la ieşirea din secţiile de vot, de a dezinfecta mâinile în secţia respectivă”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la începutul şedinţei de luni a Guvernului.

De asemenea, Guvernul a decis permiterea de evenimente precum instruiri sau spectacole, în interiorul hotelurilor, la fel cum, în urmă cu câteva săptămâni, au fost deschise teatrele și cinematografele.

”S-a mai introdus o modificare, de fapt o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, în sensul în care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tabletă sau aparatul care o citeşte. Cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mâinilor lucrătorului şi cel care preia buletinul”, a mai spus Arafat.

Cât despre folosirea urnei mobile, aceasta va merge mai întâi la alegătorii care nu sunt bolnavi sau suspecți de COVID-19, iar apoi la cei afectați de epidemie.