Care sunt planurile Rusiei în Republica Moldova. Document oficial scurs de la Kremlin

maia sandu
Foto: Pagina de Facebook Maia Sandu

Jurnaliștii de investigații de la Rise Moldova au publicat un document confidențial scurs de la Kremlin în care se dezvăluie strategia realizată de Rusia în 2021. În documentul obținut de un consorțiu internațional de publicații independente a fost elaborat de Administrație Prezidențială Rusă și de serviciile secrete FSB, SVR și GRU.

Până în 2030, Rusia își propunea „formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice”. De asemenea, rușii și-au mai propus contracareare politicii presupus expasioniste a României în republica Moldova.

La nivel politic, militar și militaro-tehnic, precum și în ceea ce privește securitatea, Rusia vrea „lărgirea bazei electorale a forțelor politice din Republica Moldova care pledează pentru relații constructive cu Federația Rusă”, „crearea unor grupuri stabile pro-ruse de influență în mediul elitelor politice și economice moldovenești”, „dezvoltarea colaborării în domeniul politico-militar, inclusiv intensificarea contactelor ruso-moldovenești între forțele armate și instituțiile de menținere a ordinii” și „creșterea nivelului de participare a RM în activitățile CSI, inclusiv restabilirea participării reprezentanților moldoveni în toate formatele Comunității, precum și prin prisma UEE”.

Până în 2025, Rusia și-a propus să creeze în Republica Moldova o rețea de „ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”, precum și să ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic și informațional pentru ONG-urile prietenoase cu Federația Rusă”.

Tinerii sunt și ei în atenția Federației Ruse. Rusia își propune „să extindă oportunitățile pentru studenții moldoveni de a primi educație în limba rusă la distanță”, să majoreze cota alocată de „Guvernul FR studenților din RM pentru studii la universitățile din Rusia cu finanțare din buget”, dar și să creeze consorții între „instituții de învățământ superior din cele două țări”, să deschidă filiale ale universităților rusești și să dezvolte un program de schimb academic.

Întregul articol îl puteți citi pe RISE Moldova.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.