Care sunt meseriile viitorului. Munca de la 9:00 la 17:00 va dispărea

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Programul de lucru de la 9:00 la 17:00 ar putea deveni o raritate, iar mulți angajați vor putea lucra de acasă sau din orice alt loc al lumii, susține organizația neguvernamentală INACO, în Ghidul Meseriilor Viitorului.

Un studiu Deloitte arată că peste 30% din spațiile de lucru nu sunt folosite într-o zi de lucru, ceea ce înseamnă că respectivele comanii au pierderi.

Potrivit Agerpres.ro, autorii ghidului spun că în următorii 25 – 50 de ani principalele meserii vor fi legate de computere, robotică, cercetare spațială, energie și mediu înconjurător, sănătate, medicină, îngrijirea persoanelor în vârstă, învățământ, divertisment, afaceri, publicitate, social media și internet.

În medicină, pentru că rata de îmbătrânire va crește, se vor căuta asistenți medicali sau terapeuți care vor fi ajutați de roboți medicali. De asemenea, vor apărea consilieri în genetică și ingineri biomedicali care vor reproduce organe din celule stem.

De asemenea, vor fi mai mulți dieteticienii, nutriţioniştii şi cercetătorii alimentari. Fizioterapeuţii şi kinetoterapeuţii vor fi din ce în ce mai căutaţi, odată cu o mult mai mare atenţie dată sportului.

Va apărea turismul spaţial, cu toate ocupaţiile adiacente. Va începe mineritul spaţial şi vor exista exobiologi, care vor obţine plante şi animale, în condiţiile spaţiului extraterestru, dar şi medici specializaţi în problemele legate de şederea în spaţiu.

În ceea ce priveşte reţelele sociale, vor apărea generatorii online de imagine personală, care vor acţiona ca social media managers, şi vor crea şi întreţine branduri personale la cerere. De asemenea, vor apărea asistenţii personali virtuali care vor ajuta oamenii în existenţa lor virtuală pe Internet.

Va creşte numărul de dezvoltatori de pagini web şi de aplicaţii. Industria IT îşi va tripla necesarul de personal, multe domenii se vor virtualiza (vânzări, banking, educaţie), nevoia de securitate cibernetică şi protecţia identităţii digitale va creşte. Producţia de date şi informaţii va urca hiper-exponenţial spre big data, deci va fi nevoie de specialişti care să înţeleagă datele şi să le poată reprezenta.

Specialiştii în cloud computing vor fi foarte căutaţi, ca şi consultanţii în securitate TI sau specialiştii în marketing digital. Designul 3D, arhitectura, proiectarea, specialiştii în managementul oraşelor inteligente, lingvistica computaţională, conectarea neuronală cu computerul sunt deja generatoare de venituri şi au perspective şi mai importante în viitorul imediat.

Învăţământul virtual cu ajutorul profesorilor virtuali va deveni uzual. Vor exista structuri de dezvoltare a materialelor educaţionale online – de tip Open University, Moodle, Blackboard, Web CT, MOOCs – Massive Open Online Courses – care vor emite diplome recunoscute la nivel global, mai cred autorii ghidului.

În acest context, o propunere de schiţă a 15 meserii ale viitorului pe care o face Centre for the Future of Work, în raportul Cognizant, pentru următorii 10 ani include: 1. Asistarea persoanelor în vârstă; 2. Asistarea roboţilor din domeniul medical; 3. Ofiţerul în diversitate genetică; 4. Analiza datelor primite prin Internetul Lucrurilor; 5. Gestionarea datelor complexe din oraşele inteligente; 6. Generarea de realităţi virtuale paralele; 7. Detectivul de date; 8. Brokerul de date personale; 9. Comerţul cu inteligenţa artificială; 10. Oferirea de consultanţă în fitness; 11. Supravegherea traficului pe drumurile publice pe care vor circula maşinile cu pilot autonom; 12. Modă digitală, cu croitori digitali; 13. Construcţia de călătorii personalizate în RV augmentată; 14. Managerul de echipe combinate: om – maşină şi 15. Ofiţerul de etică.

„Ghidul Meseriilor Viitorului vă propune un tur virtual în viitor, bazat pe ultimele rezultate ale cercetărilor asupra economiei viitorului, cu multe exemple concrete de meserii care apar, dispar sau care se transformă, într-un efort civic de informare, conştientizare şi responsabilizare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, a tuturor celor care doresc să ţină pasul cu tendinţele de formare profesională. Ghidul oferă dovezi prin informaţii şi imagini despre robotică, biotehnologii, inteligenţa artificială, realitatea virtuală, blockchain, internetul tuturor lucrurilor, transporturile sau resursele viitorului etc., dar şi cele mai bine structurate previziuni despre economia şi piaţa locurilor de muncă”, a declarat Andreea Paul, coordonatoarea proiectului şi preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.