Care sunt diferențele dintre gripă și răceală

FOTO: Mojpe/Pixabay.com
FOTO: Mojpe/Pixabay.com

O femeie în vârstă de 81 de ani, din județul Arad, și un bărbat de 69 de ani, din Timiș, au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 13 în România. Niciunul dintre cei doi nu erau vaccinați.

Medicii atrag atenția că se vor înmulți în această perioadă cazurile de gripă, iar vârful numărului de îmbolnăviri ar putea fi atins în luna februarie.

Doctorii mai spun că există mai multe diferențe care pot fi identificate între gripă și răceală. De la debutul celor două afecțiuni, organismul transmite semnale diferite, astfel încât cei bolnavi pot lua măsuri pentru a diminua simptomele celor două viroze respiratorii.

În ceea ce privește perioada, în timp ce răceala afectează pe o durată mai scurtă, gripa trece mai greu. De asemenea, medicii mai spun că tusea, strănutul sau durerea în gât nu pot indica dacă este vorba despre o gripă sau o răceală. Iată care sunt simptomele care fac diferența:

Răceala. Debutează cu strănut, dureri de cap și de gât, lăcrimarea ochilor și o stare de oboseală. Apar apoi creșteri ale consistenței mucozității nazale și modificări ale culorii pielii, care va deveni mai palidă.

Nu există un tratament specific pentru o răceală simplă, iar antibioticele nu acționează împotriva virusurilor care determină răceala. Există doar medicamente care ameliorează unele simptome.

Gripa. Debutează în forță, violent. Apare febră puternică, de 39 – 40 de grade. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. La cei care se îmbolnăvesc pot apărea stări de oboseală puternice, tuse uscată, frisoane, dureri mari de cap, dureri oculare și roșu în gât.  Tusea poate rămâne până la două luni.

Medicii mai spun că durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele pot fi însoțite de dureri abdominale și ale oaselor, precum și senzație de usturime a ochilor. De asemenea, cei care se îmbolnăvesc de gripă pot avea stări de greață și de vomă. Ca și în cazul răcelii, nu se dau antibiotice și trebuie să vă prezentați la medic.

FOTO: Mojpe/Pixabay.com