Deși sunt blamate de către mulți nutriționiști, iar multe reclame de la TV îi sfătuiesc pe telespectatori să le evite, grăsimile sunt necesare pentru buna funcționare a organismului deoarece ajută la prevenirea unor boli.
Vitaminele A, D și E, precum și acizii grași esențiali conținuți în alimentele grase nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică.
Un studiu publicat luna trecută în British Medical Journal a dezvăluit cât de bune sunt grăsimile pentru organism și ce nu ar trebui să ne lipsească din dieta noastră. Cercetătorii au demonstrat că oamenii care consumă unt, lapte, smântână și iauturi bogate în grăsimi au mai puține probleme cu inima și riscă mai puțin să se îmbolnăvească de diabet de tipul 2.
Medicul Marilyn Glenville, autoare a multor cărți de specialitate despre nutriție, a vorbit pentru Daily Mail pe înțelesul tuturor despre ce ar trebui să includă dieta noastră și ce ar trebui să fie evitat.
Iată care sunt cele mai bune grăsimi pentru organism și cantitățile zilnice ideale recomandate:
Laptele- specialiștii recomandă să fie consumat în varianta integrală, deoarece asigură o sațietate pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Alte studii anterioare au arătat că acizii grași din lapte ajută la controlul greutății corporale și se recomandă consumul a 250 de mililitri în fiecare zi. Și iaurtul trebuie consumat tot în varianta sa integrală.
Experții recomandă și consumul a maximum patru ouă pe săptămână, dar și să folosească ulei de măsline, întotdeauna pentru salate și niciodată pentru prăjit, deoarece devine cancerigen la contactul cu temperaturi înalte. Pentru prăjit, cele mai bune uleiuri sunt cele de floarea soarelui și de rapiță.
Specialiștii recomandă carnea roșie să fie consumată de patru ori pe săptămână, într-o cantitate de aproximativ 100 de grame. Cea mai bună carne este cea provenită de la animale crescute în mod natural, fără nutrețuri sintetice.
Pentru a evita dezvoltarea diabetului de tip 2, carbohidrații din pâinea albă trebuie evitați și înlocuiți cu alimente pe bază de cereale integrale. Se știe faptul că orezul, pastele și pâinea albă sunt convertite în zahăr, iar acest lucru duce apoi la dezvoltarea diabetului de tip 2.
Mezelurile sunt alimente care trebuie evitate cu desăvârșire. Ele conțin cantități mari de grăsimi trans, dar și foarte multă sare, astfel că provoacă multe probleme de sănătate.
Sucurile de fructe trebuie consumate moderat, mai ales că procesul de extragere a sucului din fructe duce la pierderea fibrelor care sunt, de altfel, unele dintre cele mai bune părți din fructe. În cazul ciocolatei, experții o recomandă pe cea cu minimum 70% conținut de cacao și o interzic pe cea albă sau pe cea cu lapte din cauza faptului că are foarte mult zahăr, dar și grăsime.
Margarina și alte sortimente tartinabile nu trebuie să fie incluse în alimentația zilnică. Ele pot fi înlocuite cu unt, care trebuie consumat în cantități mici.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: