Deși lumea se confruntă cu o perioadă plină de incertitudine, sfatul specialiștilor este acela de a ne focusa pe lucrurile pe care le putem controla. Dezvoltarea personală și profesională sunt aspecte care preocupă angajații în mod constant, iar un loc de muncă nou va reprezenta, de cele mai multe ori, modalitatea ideală de a evolua.
Deși implică eforturi suplimentare, schimbarea locului de muncă poate fi extrem de benefică, mai ales dacă mediul de lucru anterior a devenit neprielnic pentru creșterea profesională a angajatului. Totuși, există câteva aspecte extrem de relevante de care candidații ar trebui să țină cont atunci când aleg să aplice pentru un nou job sau chiar să accepte o ofertă de angajare.
- Nu schimba locul de muncă până când nu ai decis ce te nemulțumește la jobul actual
Înainte de a demisiona sau de a începe căutările pentru un nou loc de muncă, este important ca angajații să clarifice aspectele care îi supără la postul pe care îl ocupă în momentul de față.
Fie că este vorba despre salariu, despre colectivul de muncă sau despre condițiile de la birou, angajații ar trebui să determine aspectele care sunt deranjante. Această strategie va ajuta candidatul să evite aceleași nemulțumiri la un loc de muncă viitor și să stabilească elementele care se vor transforma în cerințe mandatorii la negocierea noului job.
În acest sens, angajatul poate alcătui o listă scrisă cu motivele pentru care dorește să demisioneze, plasându-le într-o ordine descrescătoare, în funcție de relevanța acestora.
- Analizează cu atenție toate informațiile din descrierea postului
Atunci când vei citi un anunț de angajare, nu omite detalii despre descrierea companiei, responsabilitățile postului sau competențele necesare pentru a candida. Orice element poate fi definitoriu și te poate aduce mai aproape de reușită, dar și de eșec.
Un contract de munca pe perioada nedeterminata poate oferi o anumită stabilitate, spre exemplu. Dacă ești în căutarea unui loc de muncă stabil, care să-ți ofere siguranță, dar și posibilitatea de a te dezvolta, un contract de muncă pe perioadă determinată ar fi total nepotrivit, mai ales dacă firma nu oferă posibilitatea de a încheia un contract pe perioadă nedeterminată după un anumit interval de timp.
Dacă postul pentru care dorești să candidezi solicită, de pildă, o abilitate specifică pe care nu o deții, ar fi indicat să nu aplici, mai ales dacă acesta este un criteriu important de selecție. Șansele de a fi contactat sunt minime, iar încrederea de sine a candidatului riscă să scadă.
Majoritatea companiilor împart competențele solicitate pentru un post între cele absolut necesare pentru desfășurarea activității și cele care sunt binevenite, dar nu obligatorii. Dacă un candidat îndeplinește aproximativ 70% dintre cerințe, iar printre acestea se numără și cele mandatorii, șansele de a fi contactat și de a obține o viitoare colaborare sunt mari.
- Nu face compromisuri din entuziasm
De multe ori, entuziasmul unui nou loc de muncă poate împinge angajatul în capcana acelorași greșeli care i-au provocat nemulțumiri la un loc de muncă anterior. În această privință intervine importanța listei despre care am amintit mai sus.
Cu alte cuvinte, există aspecte care vor defini satisfacția sau insatisfacția unui job și pe care nu ar trebui să le ignori. În această categorie se pot încadra aspecte precum distanța până la locul de muncă, posibilitatea de a lucra de acasă, asigurarea medicală, un anumit nivel salarial și multe altele.
Dacă aceste elemente se află pe lista necesităților tale, este important să ții cont de ele și să te asiguri că firma la care dorești să te angajezi le poate îndeplini. Bineînțeles, flexibilitatea joacă și ea un rol important și nu este absolut necesar ca o companie să bifeze toate criteriile impuse pentru a-i deveni angajat.
Atenție, însă, la acele aspecte care se situează pe primele locuri în lista preferințelor și a necesităților. În general, acelea reprezintă lucrurile pe care angajații și le doresc cu adevărat de la o companie și, neîndeplinite, pot provoca, pe termen lung, frustrări și insatisfacție.
Cariera pe care un angajat tinde să o construiască depinde de fiecare dintre alegerile pe care acesta le face. Astfel, este important să identificăm medii de lucru prielnice pentru dezvoltare și să tratăm fiecare experiență de muncă drept o oportunitate de învățare.
Sursă foto: Shutterstock