Care este scenariul catastrofal al epidemiei de COVID-19 în România?

laborator medic spital
Foto: jarmoluk / pixabay.com

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, crede că pandemia de coroanvirus poate fi depășită doar cu ajutorul cetățenilor.

Rafila crede că noile restricții impuse în România pentru stăvilirea creșterii numărului de cazuri noi își vor arăta efectele peste două săptămâni.

”Trebuie să înțelegem că și oamenii au o limită de tolerabilitate. Nu poți să tolerezi la nesfârșit o măsură care îți modifică viața de zi cu zi. Mai degrabă convingerea și parteneriatul cu oamenii este acela care poate să rezolve o problemă”, a adăugat, pentru Digi24, șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Profesorul mai crede că inițiativa autorităților de a-i urmări pe cetățeni dacă poartă mască sau nu este contraproductivă și precizează că ”specialiștii de la Grupul de Comunicare Strategică probabil că ar trebui să lucreze mai intens pe zona de comunicare și explicare”.

Întrebat despre posibilitatea creșterii numărului de cazuri noi, Rafila a tras un nou semnal de alarmă.

”Este scenariul catastrofal. Dacă discutăm de 4.000, de 3.000 sau de 4.500. Acela este momentul, momentul în care sistemul de sănătate nu mai poate să preia toate persoanele care trebuie internate și tratate, mai ales în zonele de terapie intensivă. N-ai de unde să știi exact la cât se va opri, depinde cine se îmbolnăvește. Dacă nu vom reuși să protejăm pacienți din categoriile vulnerabile, atunci sistemul se va bloca”, a avertizat reprezentantul României la OMS.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: