Care este județul din România cu cei mai mulți tineri

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Datele Institutului Național de Statistică arată că județul „cel mai tânăr” din România este Iași. Vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani, scrie HotNews.ro. La polul opus, cel mai îmbătrânit județ este Teleorman, unde media de vârstă se apropie de 47 de ani.

Pe următoarele locuri, după Teleorman, se află Vâlcea (46,1 ani), Brăila (45 de ani), Olt (44,7 ani), Hunedoara (44,5 ani), Mehedinți (44,5 ani), Buzău (44,5 ani) și Caraș-Severin (44 de ani).

Cele mai tinere județe, pe lângă Iași, sunt Ilfov, Suceava, Bistrița-Năsăud, unde vârsta medie a locuitorilor este de 40 de ani.

Analiza făcută de HotNews arată că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe.

Potrivit Hotnews, România în întregime îmbătrânește, iar unele județe o fac cu viteze mai mari decât altele. Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și o migrație netă negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții, pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer, presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensii vor crește într-un ritm consistent, iar nevoia de creștere a taxelor devine evidentă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.