Care este diferența dintre răceală și gripă

FOTO: Mojpe/Pixabay.com
FOTO: Mojpe/Pixabay.com

Mulți sunt cei care confundă o gripă cu o răceală și invers. Sunt lucruri pe care cele două afecțiuni le au în comun, dar sunt și multe diferențe pe care e forte important să le știi. Amândouă sunt infecții virale respiratorii și au câteva simptome care sunt comune. Virsurile care le provoacă sunt diferite.

Foarte important de știut este că gripa are un debut violent, brusc și este mult mai severă decât o răceală. Mai mult, poate duce la complicații severe și cazuri grave poate duce și la deces, mai ales în cazul persoanelor care suferă și de alte boli, dar și în ceea ce-i privește pe copiii de sub 5 ani și adulții de peste 65 de ani. Potrivit unui studiu, în țările din spațiul comunitar își pierd viața în până la 40.000 de persoane din cauza complicațiilor pe care le dă gripa.

Atât gripa, cât și răceala, se transmit prin aer, prin tuse, strănut sau prin contactul cu suprafețe contaminte de cineva bolnav.

Care sunt simptomele? La gripă, simptomele apar după aproximativ trei zile de la infectare și dispar în cam o săptămână. Debutează cu o febră de 38 – 40 de grade Celsius. Apoi apar și dureri musculare, transpirație abundentă, frisoane, oboseală și tuse seacă.

În ceea ce privește răceala, apar secreții nazale abudente, nas înfundat, durere de gât, strănut și tuse. Pentru a combate aceste simptome puteți lua nurofen răceală și gripă.

Prin urmare, cea mai importantă diferență dintre răceală și gripă, este că cea din urmă este mult agresivă, cu simptome mai severe. De asemenea, e și mai periculoasă și necesită o abordare și o monitorizare diferită. În timp ce o răceală afectează mai mult gâtul și nasul, gripa poate afecta plămânii și poate conduce la complicații severe, precum pneumonia. Pentru amândouă vei avea nevoie și de un sirop tuse.