Care este cauza exploziei de pe Autostrada Moldovei. Ce spune ISU

explozie călimănești autostrada moldovei
Foto: ISU Vrancea (Facebook)

Explozia produsă pe șantierul de pe Autostrada Moldovei A7 a fost cauzată de fisurarea magistralei de gaze în timpul lucrărilor executate de muncitori, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență din județul Vrancea.

„Concluzii finale. Explozie urmată de incendiu din cauza fisurării magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Vrancea.

Explozia s-a produs în timpul nopții, în jurul orei 1:00, pe un șantier din localitatea Călimănești din județul Vrancea.

Din păcate, 4 muncitori au murit în urma exploziei, iar alți 5 au fost răniți. 2 dintre ei sunt răniți grav, având arsuri pe 60%, respectiv pe 35% din suprafața corpului, a anunțat postul de televiziune Digi 24.

explozie călimănești autostrada moldovei
Foto: ISU Vrancea (Facebook)

„În urma evenimentului au rezultat 4 victime decedate (carbonizate) și 5 persoane rănite cu arsuri, care au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 05:20. Un echipaj din cadrul Secției de Pompieri Adjud, cu 1 autospecială de stingere cu apă și spumă, a rămas la locul intervenției pentru a asigura zona”, a mai transmis ISU Vrancea.

Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, a declarat că ancheta începută va determina dacă muncitorii au făcut o greșeală sau conducta de gaze era la o adâncime prea mică.

Într-un interviu oferit presei la fața locului, el a sugerat că magistrala s-ar fi aflat prea aproape de suprafață: „Nu pare o adâncime normală pentru o magistrală, până într-un metru are adâncimea.

explozie călimănești autostrada moldovei
Foto: ISU Vrancea (Facebook)

Trebuia să fie la 1,8 metri. 1,8 metri de la nivelul primului strat de autostradă. De la decopertarea aia în jos trebuie să aibă 1,8 metri până la țeavă.”

Prefectul a mai spus că, în urma exploziei, au fost suspendate lucrările la autostradă în toate zonele unde această se intersectează cu magistrala, aceste zone fiind în număr de 14.

Lucrările pe acest tronson de pe A7 sunt executate de grupul UMB, deținut de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu. Angajații firmei lucrează în 3 schimburi pentru a termina cât mai repede autostrada și din acest motiv se aflau pe șantier noaptea, în zona unde a avut loc explozia, notează „Ziarul de Vrancea”.

Lucrările, care sunt finanțate prin PNRR, au început în martie 2023 și ar trebui să fie gata în 2025.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.