Care e diferența între vin spumant și șampanie și cum le poți recunoaște

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

Românii sunt mari amatori de băuturi alcoolice de toate felurile, însă consumă cu plăcere și vin spumant și șampanie de cele mai multe ori fără să facă clar diferența între cele două

Tocmai din acest motiv încercăm să lămurim acest aspect în articolul de față.

Pentru a putea alege băutura pe care ți-o dorești trebuie mai întâi să cunoști diferența dintre vinul spumant și șampanie. Chiar dacă pentru unele persoane cele două băuturi sunt unul și același lucru, e important de știut că diferența este inițială constă în felul în care sunt preparate. Cu toate astea, trebuie să știți că șampania face parte tot din categoria vinurilor spumante.

Vinul spumant

Pentru ca un vin să devină spumant este nevoie ca acesta să treacă prin două fermentării. Astfel, prima fermentare are loc la fel cu cea obișnuită a oricărui vin iar o a doua fermentare are loc în momentul în care băutura reține dioxidul de carbon.

Vinul spumant este supus unei presiuni de până la 6 bari care impune și necesită îmbuteliere în sticle foarte rezistente. Există mai multe metode prin care se poate face această a doua fermentare a vinului.

Metoda tradițională pentru a doua fermentare a vinului spumant

Numele de șampanie provine de la regiunea franceză unde această băutură a fost pentru prima dată produsă prin folosirea a trei soiuri de struguri specifice zonei. Metoda champegnoise este metoda tradițională prin care se obține șampania și care presupune ca fermentarea să aibă loc în sticlă.

Această metodă e mai deosebită deoarece e mai îndelungată, durează mai mult de un an și e costisitoare pentru a obține acest tip de vin spumant. De aici vine și rafinamentul și prestigiul de care se bucură șampania.

Atât vinul spumant cât și șampania pot fi folosite ca ingrediente în prepararea de cocteiluri cum ar fi:

Sgroppino: Prosecco, vodkă de lămâie, gheață și mentă;
⦁    Cocktail French 75: șampanie, gin, suc de lămâie, gheață sfărâmată;
⦁    Cocktail pentru domni: vin spumant rose demisec, bere cu ghimbir, sirop de pere, gheață.

În ziua de astăzi vinul spumant se folosește la toate evenimentele importante din viața noastră, la sărbători și petreceri. Șampania e cunoscută mai ales pentru deschiderea la trecerea dintre ani însă ea există de mai bine de 500 de ani și a fost produsă chiar de către călugării dintr-o zonă a Franței.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.