Salvare pe munte. Capră neagră cu piciorul rupt, cărată în rucsac

capră neagră salvată fractură
Vlad Adămuță de la Salvamont Râșnov a cărat capra neagră cu piciorul fracturat într-un rucsac. Foto: Remi Vee / Facebook

Doi angajați de la Salvamont Râșnov, tată și fiu, au salvat o capră neagră ce avea un picior fracturat. Ei au găsit animalul în Valea Mălăiești din Munții Bucegi.

„Acțiune în desfășurare. Salvamont Râșnov acționează și în cazul faunei! Capră neagră, găsită pe valea Mălăiești cu un picior fracturat, este salvată!”, a scris pe Facebook un martor.

Într-o imagine publicată pe rețeaua de socializare se vede cum exemplarul rănit este cărat într-un rucsac în zona Cabanei Mălăiești.

Ion și Vlad Adămuță, tată și fiu, membri în echipa Salvamont Râșnov, au fost cei care au cărat capra neagră în spate până în zona Glăjărie, de unde a fost preluată de o mașină și dusă la veterinar, relatează publicația locală observatorulph.ro.

Animalul a intrat în operație. După această intervenție chirurgicală medicii vor analiza modul în care capra neagră se recuperează și vor decide unde va putea supraviețui în siguranță.

Căprioară albă, fotografiată în România. ”E un fenomen foarte rar”

Potrivit estimărilor din anul 2016, în România trăiesc în jur de 7.700 de exemplare de capră neagră (Rupicapra rupicapra).

Ajunsă la maturitate, capra neagră are o înălțime la greabăn de 70-80 de cm și o lungime a corpului de 107-137 de cm. Masculii cântăresc 30-60 de kilograme și sunt ceva mai mari decât femelele (25-45 de kilograme). Ambele sexe au coarne scurte, relativ drepte, dar care la vârf sunt îndoite înapoi. Vara, blana caprelor negre este maronie, iar iarna aceasta devine gri.

Femelele și puii lor trăiesc în turme de 15-30 de indivizi, în timp ce masculii preferă să trăiască solitari în cea mai mare parte a anului. În perioada de împerechere (sfârșit de noiembrie, început de decembrie), masculii duc lupte foarte dure pentru a atrage atenția femelelor. De regulă, femela dă naștere unui singur pui (foarte rar – gemeni). Dacă mama este ucisă, celelalte femele din turmă încearcă să crească puiul.

În captivitate, caprele negre ajung chiar și până la vârsta de 22 de ani, însă în sălbăticie vârsta maximă identificată a fost de 15-17 ani. Dușmanii naturali ai caprei negre sunt râșii, lupii și urșii. Capra neagră are avantajul că este foarte rapidă, atingând 50 de km / oră. În plus, ea poate să sară 2 metri vertical în aer sau până la 6 metri în lungime, potrivit wikipedia.org.

V-ar putea interesa și articolul: Animale sălbatice din România