Capitala-fantomă. Un oraș de 25 de ori mai mare decât Bucureștiul, pustiu de 10 ani

Uppatasanti Pagoda, Naypyidaw, Birmania. Foto: Wikimedia Commons

Orașul este finalizat în proporție de 90%, însă pe străzile sale nu prea vezi oameni. Pe autostrada cu 11 benzi pe sens care ”intră” în oraș trece, din când în când, câte un motoretă gălăgioasă.

O țară cunoscută în lume pentru conflicte militare, trafic de droguri și sărăcie a construit de la zero, cu investiții uriașe, un oraș care să îi fie capitală. Naypyidaw a devenit capitala Birmaniei (Myanmar) în 2005, iar acum orașul e locuit la, atenție, 5% din capacitatea sa.

Verde și plin de clădiri mărețe, Naypyidaw ar fi fost construit deoarece vechea capitală, Rangoon, este prea aglomerată și așezată într-o zonă nesigură. Au existat chiar zvonuri că liderii Birmaniei ar fi plecat urechea la vorbele cititorilor în stele, care ar fi sugerat construirea acestui nou oraș, scrie Business Magazin.

Totuși, se pare că orașul nu este nimic altceva decât rezultatul vanității conducătorului Birmaniei între 1992 și 2011, Than Shwe. Există însă și o altă explicație: noul oraș se află în apropierea unor provincii în care au avut loc unele mișcări sociale împotriva conducerii statului. Birmania a fost condusă oficial de o juntă militară până acum câteva decenii, însă nu a scăpat pe deplin de această formă de conducere nici acum, controlul fiind în continuare deținut de oamenii în uniformă.

Decizia autorităților este una total lipsită de logică, a comentat presa străină, întrucât un locuitor de rând din Birmania cu greu își poate permite un telefon mobil, nicidecum un apartament în noul oraș.

Orașul se întinde pe circa 7000 de kilometri pătrați, o suprafață de 25 de ori mai mare decât a capitalei României, București. Numai că la Naypyidaw trăiesc, pe fiecare kilometru pătrat de teren, doar 130 de oameni.

La București, pe aceeași suprafață trăiesc peste 8000 de locuitori. Orașul a reușit cu greu să adune 900.000 de locuitori, într-o țară cu o populație uriașă, de peste 51 milioane de oameni. Vechea capitală, Rangoon, are o populație de 6 milioane de locuitori.

În birmană, ”nay pyi daw” înseamnă Marele oraș al soarelui.

Birmania, stat cunoscut și sub numele de Myanmar, este al doilea stat că mărime din Asia de Sud-Est. Se învecinează cu Republica Populară Chineză la nord, Laos la est, Thailanda la sud-est, Bangladesh la vest și India la nord-vest, cu Marea Andaman la sud și Golful Bengal la sud-vest. Statul are o zonă de coastă uriașă, întinsă pe mai bine de 2000 de kilometri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.