Capitala din Europa în care a murit un singur om în accidente rutiere, anul trecut

FOTO: fuyounger0/Pixabay.com
FOTO: fuyounger0/Pixabay.com

Capitala Norvegiei, Oslo, se poate mândri cu o statistică greu de egalat, la care multe orașe mari doar visează. În 2019, în Oslo a murit o singură persoană într-un accident rutier.

Potrivit Aftenposten, în capitala Norvegiei, care are o populație de aproape 700.000 de persoane, nu s-a înregistrat niciun accident fatal în care să fi fost implicat un pieton, copil sau un ciclist pe durata întregului an trecut.

Singurul accident mortal de anul trecut a avut loc după ce un șofer a intrat cu mașina într-un gard.

Autoritățile din Oslo au început să ia măsuri din 1975. Atunci au fost înregistrate 41 de decese. În oraș au început să fie introduse mai multe interdicții de trafic, mai ales în zona centrală.

De asemenea, a fost încurajat mersul pe bicicletă, iar riscul de accidente între bicicliști și șoferi a fost redus prin izolarea benzilor pentru cele două mijloace de transport. O altă măsură a fost aceea de a limita viteza.

La nivel național, Norvergia a înregistrat 110 victime în accidente rutiere în 2019. Însă, statisticile spun că nicio victimă nu are sub 15 ani. La o populație de 5,3 milioane de locuitori, în Norvegia s-a ajuns la un număr de victime de 110. Numărul s-a redus treptat din 1970, când au fost 560 de morți.

Cele mai periculoase țări din UE în privința victimelor în urma accidentelor rutiere sunt România și Bulgaria, care au o medie de peste 90 de morți la un milion de locuitori.

În România, în 2017, statistica poliției anunța că au murit în accidente rutiere 25.300 de persoane. În luna septembrie a anului trecut, Avocatul Poporului a cerut măsuri pentru reducerea numărului de accidente rutiere în România. Printre altele, s-a cerut introducerea de radare fixe între localități, separatoare de sens și dublarea semnelor de circulație cu marcaje pe carosabil. Deocamdată, niciuna dintre măsuri nu a fost luată și nici măcar dezbătută de cei în măsură.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.