Caniculă și vijelii. Vreme extremă, în toată România

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Juergen Faelchle

Meteorologii au emis două avertizări de vreme extremă în România pentru perioada imediat următoare.

Prima, un Cod Galben de caniculă este valabil pentru ziua de 13 august, în aproape toate regiunile țării, cu excepția zonelor de munte și a litoralului Mării Negre.

Canicula va persista pe arii extinse în zonele de câmpie și de podiș, unde disconfortul termic va fi în continuare accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile maxime, cu mult mai mari decât mediile climatologice specifice perioadei, se vor situa în general între 34 și 37 de grade, cu cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice, avertizează meteorologii.

Cea de-a doua avertizare, care vizează manifestări de instabilitate atmosferică și vijelii, intră în vigoare în 14 august și expiră în 16 august.

Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Astfel de fenomene vor fi mai frecvente la început în regiunile vestice și nord-vestice, apoi aria lor se va extinde treptat și în restul teritoriului.

Potrivit meteorologilor, cantitățile de apă vor depăși local 20 de litri pe metru pătrat, iar izolat vor ajunge și la 50 de litri pe metru pătrat.