Caniculă fără precedent. Recordul de temperatură a fost depășit în Franța

caniculă franța
Sursa: UE

Vineri, 28 iunie, în Franța a fost înregistrată o temperatură-record de 45,9 grade Celsius la umbră, relatează BBC. Este cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în această țară.

Acum, în Franța sunt coduri roșii de caniculă în 4 dintre regiunile sale (toate în sud). În cea mai mare parte din restul țării sunt în vigoare coduri portocalii.

Valul de caniculă prin care trece Europa în aceste zile a ucis deja mai multe persoane.

Noul record de 45,9 grade Celsius a fost înregistrat în satul Gallargues-le-Montueux din sudul Franței. Precedentul record era de 44,1 grade Celsius și fusese înregistrat pe 12 august 2003.

În total, nu mai puțin de 13 stații meteorologice au depășit vechiul record.

Ministrul Sănătății din Franța, Agnès Buzyn, a avertizat că toată lumea este „în pericol” din cauza valului de caniculă.

Meteorologii spun că de vină pentru căldură este aerul fierbinte venit din nordul Africii.

„Trebuie să suportăm acest climat, și așa va fi și în viitor, să nu uitați. Sudul Franței va deveni tropical”, a declarat primarul satului Gallargues-le-Montueux, unde a fost înregistrat noul record.

Vineri, 28 iunie, sute de școli din Franța au fost închise.

Meteorologii au anunțat că și sâmbătă, 29 iunie, temperaturile vor fi cuprinse între 37 și 41 de grade Celsius în acea mai mare parte a teritoriului.

Valul de caniculă afectează și Germania, Polonia și Cehia. În toate aceste țări a fost depășit recordul de temperatură pentru luna iulie.

În Catalonia, Spania, pompierii se luptă cu unele dintre cele mai grave incendii de pădure din ultimii 20 de ani. Se crede că mai mulți oameni și-au pierdut viața din cauza caniculei în această țară, inclusiv două persoane care ar fi suferit atacuri de cord.

În România, cea mai ridicată temperatură de până acum a fost înregistrată la Ion Sion (județul Brăila), pe 10 august 1951. Aceasta a fost de 44,5 grade Celsius.

Cea mai mare temperatură din România