Vine canicula. Ce regiuni din țară sunt afectate

Administrația Națională de Meteorologie a publicat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 19 iunie – 2 iulie 2017.

Potrivit prognozei meteo, cel mai cald va fi în Oltenia și în Banat, unde temperaturile vor ajunge chiar și la 34 – 35 de grade Celsius în perioada următoare.

Iată cum va fi vremea în toate regiunile țării:

MUNTENIA

Până pe 21 iunie, vremea se va încălzi, iar media valorilor maxime va ajunge în jur de 32 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, această medie urmând a fi de 28…29 de grade. În perioada 23 – 29 iunie vremea va deveni călduroasă, chiar caniculară în zonele de câmpie, cu o medie regională a valorilor maxime de temperatură de 33…34 de grade. Spre sfârșitul intervalului de prognoză, temperatura va marca o ușoară scădere, până spre medii ale temperaturilor maxime în jur de 30 de grade. Media temperaturilor minime va fi în creștere, astfel încât în intervalul 24…30 iunie se vor atinge valori de 17…18 grade, dar ulterior și acestea vor scădea ușor spre 15 grade. În intervalele 22 – 23 iunie și 28 iunie – 2 iulie va fi mai ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.

OLTENIA

Temperatura va fi în creștere treptată, de la o medie a maximelor în jur de 28 de grade, până spre 34…35 de grade în intervalul 24-28 iunie, când vremea va deveni caniculară în zonele de câmpie. Spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză este posibilă o răcorire treptată a vremii, media maximelor urmând să coboare spre 30 de grade. Și media regională a temperaturilor minime va fi tot mai ridicată, cele mai ridicate valori, în jur de 18…19 grade, urmând a se înregistra în intervalul 24 – 29 iulie, când în zonele de câmpie sunt posibile și nopți tropicale. În intervalul 27 iunie – 2 iulie va fi ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.

BANAT

Pe parcursul primei săptămâni, vremea va deveni călduroasă, iar în week-end media temperaturilor maxime va atinge 33…34 de grade. Procesul de încălzire se va resimți și în timpul nopților, astfel încât media temperaturilor minime va crește de la 11 la 18 grade. Valori termice ridicate se vor menține și în perioada 26-28 iunie, cu ușoare variații de la o zi la alta, dar ulterior va fi în scădere atât media maximelor diurne, spre 28…29 de grade în primele zile ale lunii iulie, cât și aceea a minimelor nocturne, ce va ajunge, la sfârșitul intervalului de referință, la 14…15 grade. În intervalul 28 iunie – 2 iulie va fi ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate.

CRIŞANA

Vremea se va încălzi treptat în timpul primei săptămâni, iar în intervalul 23-25 iunie media temperaturilor maxime va atinge 32…33 de grade. Procesul de încălzire se va resimți și în timpul nopților, astfel încât media temperaturilor minime va crește de la 12 la 17 grade. Valori termice ridicate se vor menține și în perioada 26-28 iunie, cu ușoare variații de la o zi la alta, dar ulterior va fi în scădere atât media maximelor diurne, spre 26…27 de grade în primele zile ale lunii iulie, cât și aceea a minimelor nocturne, ce va ajunge, la sfârșitul intervalului de referință, la 13…14 grade. În intervalul 27 iunie – 2 iulie va fi ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate .

TRANSILVANIA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 29 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă, spre finalul primei săptămâni, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade. În prima parte a celei de-a doua săptămâni nu se vor înregistra variații semnificative ale regimului termic diurn, iar ulterior media maximelor va coborî spre 25…26 de grade. Pe parcursul celor două săptămâni, media temperaturilor minime va fi de 10…12 grade, chiar mai ridicată în intervalul 24-28 iunie, spre 14…16 grade. În intervalele 21 – 22 iunie și 28 iunie – 2 iulie va fi ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate .

MARAMUREŞ

Până pe 21 iunie, vremea se va încălzi, iar media temperaturilor maxime va atinge 28 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă în week-end, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 30 de grade. Procesul de încălzire se va resimți și în timpul nopților primei săptămâni, astfel încât media temperaturilor minime va crește de la 11 la 16 grade. Valori termice ridicate se vor menține și în perioada 26-28 iunie, cu ușoare variații de la o zi la alta, dar ulterior va fi în scădere atât media maximelor diurne, spre 25…26 de grade în primele zile ale lunii iulie, cât și aceea a minimelor nocturne, ce va ajunge, la sfârșitul intervalului de referință, la 12…13 grade. În intervalele 21 – 22 iunie, 23 iunie – 24 iunie și în unele zile ale celei de-a doua săptămâni, va crește probabilitatea de apariție a averselor, local mai însemnate cantitativ.

MOLDOVA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 20 și 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 29 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă, în week-end, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30…32 de grade. În prima parte a celei de-a doua săptămâni nu se vor înregistra variații semnificative ale regimului termic diurn, iar ulterior media maximelor va coborî spre 26…27 de grade. Pe parcursul celor două săptămâni, media temperaturilor minime va fi de 13…15 grade, chiar mai ridicată în intervalul 24-28 iunie, spre 16…17 grade. În intervalele 21 – 22 iunie și 28 iunie – 2 iulie va fi mai ridicată probabilitatea pentru averse, descărcări electrice și local cantități de apă mai însemnate .

DOBROGEA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât pe 21 iunie media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 30 de grade. În 22 iunie se va produce o ușoară răcorire, însă ulterior, până spre finalul primei săptămâni, vremea va deveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 29…30 de grade. În a doua săptămână de prognoză nu se vor înregistra variații semnificative ale regimului termic, media maximelor urmând a fi de 27…28 de grade. Media temperaturilor minime din acest interval va fi de 17…18 grade, cu valori mai ridicate în perioada 24-26 iunie, spre 19…20 de grade. Aversele locale, în general slabe cantitativ, au probabilitate mai mare de apariție în intervalele 20-23 iunie și 28 iunie – 2 iulie.

LA MUNTE

Vremea se va încălzi, de la o medie a temperaturilor maxime în jur de 16 grade, până spre 22 de grade în intervalul 24 – 28 iunie. În 22 iunie, pe fondul instabilității atmosferice mai accentuate, se va produce o ușoară scădere de temperatură. În același sens vor evolua și temperaturile minime, cele mai ridicate valori urmând să atingă o medie de 12…13 grade. Spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză vremea se va răci ușor, până spre o medie a maximelor în jur de 17 grade și a minimelor de 8…10 grade. Probabilitatea de apariție a averselor, descărcărilor electrice și cantităților de apă local mai însemnate va fi mai ridicată în intervalele 21 – 24 iunie și 27 iunie – 2 iulie.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version